МВФ закликає ЄЦБ активніше друкувати гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ закликає ЄЦБ активніше друкувати гроші

Казна та Політика
651
Економісти Міжнародного валютного фонду відзначили збереження складної макроекономічної ситуації в країнах єврозони і заявили, що програму друкування грошей з боку Європейського центрального банку в подальшому, можливо, доведеться розширити.
У МВФ вважають, що в найближчій і середньостроковій перспективах ситуація в зоні євро не зможе продемонструвати помітного поліпшення, при цьому економіка монетарного блоку залишатиметься вразливою для зовнішніх і внутрішніх шоків.
У своїй новій доповіді експерти фонду вказали на структурні проблеми в єврозоні, а також потенційну необхідність розширити дію програми кількісного пом’якшення (quantitative easing, QE) з боку ЄЦБ.
“Відновлення економіки регіону триває завдяки низьким цінам на нафту, а також проведенню розширеної програми купівлі активів ЄЦБ.
Проте в середньостроковій перспективі потенціал відновлення буде достатньо слабким через низку серйозних факторів. Зокрема, більш слабка динаміка в єврозоні обумовлена недостатньо сильними показниками внутрішнього попиту, продуктивності праці, а також слабким станом банківських і корпоративних балансів.
Зберігається ризик того, що повільні темпи зростання економіки, а також обмежені можливості з монетарної політики приведуть до підвищення вразливості єврозони перед різними шоками. Навіть порівняно помірний шок, який негативно позначиться на впевненості споживачів, може занурити валютний блок в затяжну стагнацію в економіці.
Зберігаються досить помітні структурні проблеми. Зокрема, частка безробітних, які не можуть знайти роботу протягом тривалого періоду часу, продовжує зростати. Це загрожує погіршенням професійних навичок на ринку праці, а також збереженням стабільно високого безробіття. Підвищені рівні безробіття серед молоді також можуть завдати шкоди людському капіталу і створити умови для появи “втраченого покоління”.
Одним з найбільш важливих факторів залишається використання різних інструментів монетарної політики. За нашими оцінками, ЄЦБ, можливо, доведеться не тільки продовжувати покупки активів до вересня 2016, але і розширити термін дії програми надалі “.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас