Які податки можуть скасувати восени (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які податки можуть скасувати восени (інфографіка)

Казна та Політика
5954
Міністерство фінансів активно працює над новим Податковим кодексом, проект якого планується представити у Верховній Раді у вересні. Відомство вже провело обговорення проблем податкового поля з представниками бізнесу по 16 напрямками – від туризму до сільського господарства.
Як з’ясувалося, компанії турбують такі проблеми, як високе податкове навантаження на фонд зарплати, наявність контрафакту і контрабанди, непрозоре адміністрування податків (див. інфографіку).
Саме тому Мінфін планує спростити податкову звітність, ввести мораторій на внесення змін до ПК після прийняття осінніх правок парламентом, створити умови для виведення економіки з тіні, позаяк у деяких секторах її рівень становить 40-60%.
У Мінфіні вже заявили, що додімпортний збір, який був введений в лютому-2015 за ставкою 5-10%, скасують з 1 січня 2016-го. Нагадаємо, ще взимку Кабмін ввів тимчасові заходи для стабілізації економіки. Правда, цей збір не стосується критичного імпорту, медпрепаратів, енергоресурсів.
Ще одна податкова зміна, озвучена Мінфіном, торкнеться зниження рентної плати на видобуток газу. Як заявила глава відомства Наталія Яресько, ставки з цього податку пропонується знизити для видобувних компаній – залежно від глибини буріння – з 55% до 29% і з 28% до 14%. “А для компаній, які почнуть видобуток природного газу після 1 січня 2016 року, будуть ставки нижчі: при видобутку газу на глибині до 5 км – 20%, а на глибині більше 5 км – 10%”, – сказала міністр.
В цілому експерти відзначають, що поки незрозуміло, яким буде новий ПК. “Конкретні напрацювання мають бути представлені в середині серпня, адже на базі ПК повинен бути розроблений бюджет-2016”, – говорить експерт Ради підприємців при КМУ Андрій Забловський.
А юрист Ernst&Young Володимир Котенко вважає, що високе навантаження на фонд зарплати можна знизити, а от як виводити економіку з тіні – питання: “Потрібно створювати для всіх – і мікро, і великих виробників – однакові правила”.
“Як варіант, можна, наприклад, зобов’язати великих і дрібних виробників встановити касові апарати. Це дозволить побачити реальні обсяги будь-якого ринку – і легкпрому, і ритейлу, і аграрного. І запропонувати адекватні податкові ставки: наприклад, невеликий сімейний бізнес звільнений від податків, а великі підприємства платять за весь товарооборот”, – говорить глава “Укршкірвзуттєпрому” Олександр Бородиня. Але дрібні бізнесмени проти касових апаратів – це додаткові витрати.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас