НБУ має намір посилити обмеження на розрахунки готівкою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ має намір посилити обмеження на розрахунки готівкою

Особисті фінанси
7069
Національний банк має намір посилити обмеження на розрахунки готівкою з 150 тис. гривень до 50 тис. гривень.
Про це йдеться в розробленому проекті постанови Нацбанку.
У 2013 році НБУ прийняв постанову “Про встановлення граничної суми готівкових розрахунків, яким встановлюється обмеження на розрахунки готівкою: 10 тис. гривень – підприємств між собою протягом одного дня; 150 тис. – Фізосіб з підприємствами (підприємцями) протягом одного дня за товари (роботи, послуги); 150 тис. гривень – фізосіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню.
У той же час, законопроектом “Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законів (щодо податкової реформи)” пропонувалося встановити обмеження на розрахунки готівкою в розмірі 15 розмірів мінімальної заробітної плати.
Таке обмеження мало становити 18270 гривень, або по курсу гривні до євро на той період близько 1000 євро.
Потреба в забезпеченні стабільних надходжень готівки до банківської системи і прискорення її обігу, звуження сфери використання готівки та прискорення розвитку безготівкового сегмента спонукали прийняти рішення про встановлення граничної суми готівкових розрахунків за участю фізичних осіб у розмірі 50 тис. гривень.
Разом з тим безготівкові розрахунки можуть здійснюватися без будь-яких обмежень і банки зобов’язані забезпечити безготівкові перерахування на вимогу клієнтів у повному обсязі.
В даний час обмеження на розрахунки готівкою становить 150 тис. гривень.
Як повідомляло агентство, у квітні Рада НБУ рекомендувала правлінню посилити обмеження на розрахунки готівкою з 150 тис. гривень до 100 тис. гривень.
6 червня 2013 НБУ прийняв постанову №210, згідно з яким з 1 вересня сума розрахунків готівкою між фізособою та юрособою (або підприємцем) за товари, роботи і послуги не може перевищувати 150 тис. гривень.
Крім того, розрахунки готівкою між фізособами за договорами купівлі-продажу, що підлягає нотаріальному посвідченню, можуть здійснюватися на суму не більше 150 тис. гривень.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас