Через вимоги кредиторів в Греції подорожчав відпочинок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через вимоги кредиторів в Греції подорожчав відпочинок

Світ
2312
Не встигла Греція схвалити жорсткі вимоги кредиторів, як прості греки і туристи одразу ж відчули ефект заходів економії на своїх гаманцях. У країні підняли ПДВ на ряд продуктів, товарів і послуг з 13% до 23%. У серпні чекають подорожчання проїзду в громадському транспорті, а з осені – проживання в готелі (податкова ставка зросте вдвічі – з 6,5% до 13%).
Тепер туристу в Греції доведеться заплатити дорожче за каву в кафе, морозиво на пляжі, вечерю в таверні і проїзд в таксі. Жителі Греції живуть з туризму і переживають, що частина відпочиваючих за краще провести відпустку в більш дешевих країнах, наприклад, в Іспанії чи Туреччині.
У грецьких магазинах і ресторанах активно переписують цінники. Як підрахували в інституті з вивчення роздрібної торгівлі в Афінах, через підвищення ПДВ щорічні витрати кожної сім’ї зростуть у середньому на €157.
«Подорожчали основні продукти харчування – м’ясо, риба, деякі овочі, молоко, олію (крім оливкової), кава і навіть оцет, сіль і презервативи, – розповів грецький журналіст Костас Панагопулос. – Скажімо, кіло яловичини в супермаркеті замість €7,3 коштує €8. Багато обурюються, особливо пенсіонери, для них підвищення цін як урізання пенсії. Інші згодні терпіти, мовляв, це ж пару центів, зате залишимося з євровалютою і в Євросоюзі. Так міркують в основному більш заможні люди. Але для багатьох сімей додаткові півтори сотні євро на рік – це велика сума. Озлоблена частина молоді, особливо враховуючи, що кожен другий молодий грек – безробітний ».
За словами Панагопулоса, раніше греки любили вечеряти в тавернах, а тепер готують вдома і шукають знижки в супермаркетах. «Грецький салат в таверні коштував у середньому €11, а тепер – більше €12, філе риби вже не €14, а €15,5, а фраппе (холодна кава) подорожчала з €3 до €3,3. Хоча меню підкоригували не у всіх ресторанах, – говорить грек. – Деякі заклади бояться розполохати клієнтів і вирішили поки платити ПДВ самі. Але багато сімейних ресторанчиків просто не виживуть, вони закриються. Взагалі, заходи економії сильно вдарять по малому і середньому бізнесу. Частина магазинів і кафе вже закрилися – через кризу нічим платити оренду. Деякі спробують працювати «по-чорному»: не даватимуть чеки, щоб не закладати підвищений ПДВ в ціну. Невигідно працювати і таксистам. Люди і зі старими цінами стали менше їздити на таксі, а тепер замість €15 пасажир повинен заплатити майже €17 ».
До кінця року завдяки підвищенню ПДВ казну сподіваються збагатити на €800 млн. Експерти кажуть, що може вийти і зворотний ефект. «Підвищення податків може сприяти як короткострокового збільшення доходів держави, так і в середньостроковій перспективі – виникненню рецесії. Одне іншого не виключає », – сказав афінський професор економіки Панайотіс Петракіс
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас