Як вкладникам повернути свої депозити з банків, які закриваються, - поради юристів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вкладникам повернути свої депозити з банків, які закриваються, - поради юристів

Кредит&Депозит
3643
Як повернути свої депозити з банків, які закриваються, і виробити грамотну судову стратегію з Фондом гарантованих вкладів фізичних осіб розповіли юристи ЮК Prove Group.
В даний час Фонд здійснює виплати вкладникам банків «Київська Русь», «Кредитромбанк», «Златобанк», «Енергобанк», «Надра» і ряду інших фінансових установ.
Процедура компенсації вкладів досить проста. Якщо термін вкладу закінчився на момент введення в банку тимчасової адміністрації або в період її дії, то гарантовану суму можуть виплатити до початку ліквідації банку. Якщо ж термін депозиту не закінчився, то отримати компенсацію можливо лише після прийняття НБУ рішення про відкликання банківської ліцензії та початку ліквідації банку.
Для виплати гарантованої суми визначається банк-агент, в який повинен звернутися вкладник.
«Основні проблеми, з якими стикаються клієнти банків,що лопнули, це не включення їх до Переліку і Реєстру вкладників, які мають право на відшкодування за вкладом. А також відмова у виплаті гарантованої суми повіреній особі вкладника у зв’язку з неналежним оформленням повноважень. Це пов’язано з тим, що в довіреності не зазначено право на отримання грошових коштів. Іноді така проблема виникає, коли банк-агент відмовляється брати до уваги довіреність, засвідчену нотаріусом в зоні АТО. Наприклад, з такими труднощами зіткнулися вкладники банку «Надра» при отриманні компенсації через банк-агент «Райффайзен Банк Аваль», – коментує керівник практики приватного права ЮК Prove Group, адвокат Тетяна Жуковська.
Якщо згадані проблеми, або ж інші причини призвели до судових позовів з Фондом, вкладникам необхідно вибудувати грамотну схему захисту. Ефективність останньої безпосередньо залежить від інформованості про дії та рішення, прийняті відносно вкладу та виплати гарантованої суми.
«З моменту введення в банку тимчасової адміністрації, вкладник повинен визначитися з сумою заборгованості банку перед ним, для цього доцільно запросити відповідну довідку. Потім вкладнику необхідно переконатися, що уповноважена особа Фонду внесла його дані до Переліку вкладників, які мають право на відшкодування. У свою чергу, дані Переліку є підставою для складання Загального реєстру на стадії ліквідації банку. При відсутності даних у Переліку слід витребувати від уповноваженої особи Фонду, бажано в письмовій формі, пояснення з якої причини інформація не включена до Переліку. Всі ці відомості будуть основою для складання позову», – розповідає Жуковська.
Також мають місце ситуації, коли уповноважена особа ігнорує звернення. У такому разі не варто відкладати звернення з позовом до суду, в якому необхідно просити визнати незаконними дії і рішення уповноваженої особи Фонду по які включенню даних до Переліку.
«На сьогоднішній день судова практика складається обнадійливо, оскільки суди в більшості випадків задовольняють позови вкладників. Грунтуючись на нашому досвіді, можемо з упевненістю сказати, що успіх судової справи залежить від грамотного складання позову, оперативності його подачі, і активної позиції під час судового процесу», – резюмувала Жуковська.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас