Український туризм хочуть віддати громадській організації - з повноваженнями, але без грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український туризм хочуть віддати громадській організації - з повноваженнями, але без грошей

Казна та Політика
1669
Туризм, по праву, є високоприбутковою і динамічною галуззю світового господарства. На сьогоднішній день, туристичний бізнес використовує 7% світового капіталу, близько 140 мільйонів населення Землі зайняті в туристичному секторі. У свою чергу Україна зі своєю багатою історичною спадщиною, різноманітними кліматичними умовами представляє для потенційних іноземних туристів величезний інтерес.
Немає грошей – немає туризму
“Дуже довгий час, протягом всієї незалежності України, держава Україна завжди надавала туризму якусь другорядну або третьорядну роль. Незважаючи на те, що було заявлено – туризм є пріоритетом у розвиток країни “, – вважає радник з питань туризму міністра економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус Олексій Євченко.
Як з’ясувалося всі управлінські функції туристичної сфери в Україні перейшли на “плечі” Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, і не так давно, міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус вирішив провести реінкарнацію туризму в Україні, зробити даний бізнес більш привабливим для іноземного ринку. Відтепер, розвивати і впроваджувати нові технології в українську туристичну сферу будуть секретар комітету з питань готельного бізнесу і туризму Американської торгової палати Олексій Євченко та президент асоціації “Туризм Одеси” Іван Ліптуга.
“На сьогоднішній день ми намагаємося привнести щось нове, того чого ще не було у нас в державі Україна, і це туризм”, – повідомив Олексій Євченко.
У Державному бюджеті – 2015 немає ні слова, ні краплі грошей на розвиток туристичного бізнесу в країні. Раніше, секретар Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики і спорту народний депутат Ганна Романова, розповідала, що в останні роки фінансування сфери туризму майже не здійснювалося.
“Державному агентству туризму і курортів виділялося всього 5-6 млн. гривень на рік. Це копійки “, – заявила вона.
Зараз же, у Держбюджеті – 2015 передбачено всього-на-всього 960 тис. гривень, і це ті гроші, які складають виключно заробітну плату співробітників Державного Агентства з туризму та курортів, яке на сьогоднішній день ліквідовано.
“На головне, на промоцію, на підтримку туристичного продукту, у нас – 0. Тобто, говорити про якийсь пріоритетний напрямок, говорити про якийсь пріоритетний розвиток просто не доводиться і не доводилося”, – заявив Євченко.
Анна Романова повідомила, що українська влада не має стратегічного плану, який посприяв залученню коштів в Україні. У свою чергу, голова правління
Української асоціації активного та екологічного туризм Сергій Підмогильний заявив, що Україна останні 10 років не отримувала належного фінансування туристичної галузі. В наслідок чого, в туристичній сфері утворилися проблеми, потягли за собою “хаос” на ринку.
“Проблеми нинішні – повна відсутність державної політики в туризмі, нульове фінансування, слабка реальна регіональна підтримка туризму. Відсутність державної стратегії розвитку туризму, дієвого центрального органу виконавчої влади у сфері туризму “, – вважає Сергій Підмогильний
Але, незважаючи на це, Олексій Євченко вважає, що Україні необхідно переймати світовий і Європейський досвід підходу до відновлення довіри до туристичних послуг, і у нього і у його колеги є підготовлений план.
Який наш план?
“Ми запропонували Міністру і запропонували існуючій влади на сьогоднішній день революційну систему зміни державного напрямку туризму, а саме – передачі функцій контролю управління ринком на громадські організації, точно також само, як це існує у всій Європі, світі”, – повідомив Олексій Євченко.
Мається на увазі, що буде створена громадська організація, яка знімає всі зобов’язання перед урядом, та організація, яка буде працювати, як фірма і здійснювати функції контролю і управління за ринком туристичних послуг, називається вона – Національна туристична організація (далі НТО – ред.) , National tourism.
“Ми хочемо створити зараз систему таким чином, щоб Україна нарешті перетворилася на загальну туристичну державу і з’явилися певні диктори розвитку загальні, щоб ми могли спільними зусиллями національний зробити туристичний проект, який був прийнятий в 2014 р, щоб ми могли брати участі в виставках міжнародних, на яких держава Україна повинна бути представлена як дестинація”, – розповів Євченко.
На думку голови правління Української асоціації активного та екологічного туризму Сергія Підмогильного, мало управляти туристичною сферою тільки двома представниками української влади: “Для такої величезної країни як наша, зусиль двох радників, які до того ж на громадських засадах – це смішно”.
Функції НТО
Незважаючи на те, що міністр економіки і торгівлі Айварас Абромавічус надав функції контролю над туризмом тільки двом представникам, Підмогильний впевнений, впровадження НТО – ефективна річ для відновлення економіки в цілому. І починати необхідно з важливих речей, на його погляд, – упорядкувати систему управління галуззю, удосконалити нормативно-правову базу, спростити візові умови для потенційних для України туристичних ринків. До того ж,даними питаннями, за словами Сергія, вже займається Експертна рада з туризму при профільному комітеті Верховної Ради.
“Звернути увагу на регіональний туристичний розвиток, проводити активну промо-політику в найближчі роки всередині країни, оптимізувати логістику пересування всередині країни, розвивати агротуризм та інші” легкі “для розвитку напрямку”, – вважає він.
Що ж, у свою чергу національна туристична організація буде займатися рекламою і промоцією туристичної дестинації України. НТО будуть передані контрольно-регулятивні функції: ліцензування, сертифікація і категоризація. З більш ніж 4500 об’єктів розміщення в Україні офіційно категоризуються близько 200. На даний момент, немає реального механізму, а ті системи і стандарти, які використовувалися раніше, абсолютно застаріли. Саме тому сьогодні Україна стикається з ситуацією, коли готель представлений чотирма зірками, але за європейськими категоризації не набирає навіть половини зірки.
Держава на сьогоднішній день не може і не хоче виконувати контрольно-регулятивні функції на ринку. Є резон, щоб ними зайнялися професійні громадськості, які зацікавлені в тому, щоб всі готелі були правильно категоризуються, щоб сервіс був на належному рівні.
Про цифри і гроші
Дохід НТО буде залежати від того, як буде працювати організація в цілому.
“В Україні туризм перебуває в стані абсолютно вільного падіння. Ніхто їм не займається. Неодноразово чув від чиновників: «Давайте все скасуємо – ліцензування, категоризацію. Нехай ринок розвивається сам по собі». Так він і так існує сам по собі. Хто хоче, той може читати будь-які екскурсійні програми і розповідати все, що завгодно. Існують туроператори і турагенти, що ліквідуються, банкрутують, їх керівництво пропадає і відповідальність за свої дії ніхто не несе. А потім на плечі держави покладаються обов’язки, адже треба забрати наших громадян з-за кордону і заплатити чиїсь борги “, – розповів Євченко.
При цьому, він навів у приклад Грузію, яка змогла відновити порожні прогалини в туристичному секторі витративши близько 10 тис. доларів на промоцію. У порівнянні з цим прикладом, наша держава повинна витратити набагато більше. За словами Олексія Євченка, Україна витратить 40-50 млн. доларів.
Виникає питання: з яких джерел брати гроші?
“У нас є попередні начерки яким чином ми готові це отримувати і заробляти в нинішній ситуації не користуючись бюджетними коштами”, – відповідає Євченко.
Секретар комітету з питань готельного бізнесу і туризму Американської торгової палати, пояснив, що дані гроші можна залучити за допомогою кластеризації державних об’єктів розміщення: “В Україні існують готелі, які належать тим чи іншим відомствам, міністерствам і так далі. На сьогоднішній день державні готелі приносять – 0. Ми пропонуємо віддати їх професійним управляючим компаніям, які будуть генерувати дохід, прибуток і цей прибуток ми будемо перекидати на розвиток туризму “, – пояснив Олексій Євченко.
В добавок, він навів у приклад готель у Києві, який було передано в приватне управління, і до падіння економіки в країні оплачувала до 2х млн. доларів офіційної оренди, при цьому приносячи дохід близько 2-3 млн. доларів.
“Якщо ми зможемо переконати нашу державу в тому, що пора прибирати всі схеми на яких крадуть, які є корупційними, від яких гроші не доходять до бюджету і віддати їх на професійний розгляд під наглядом міжнародних аудиторів, я вас запевняю ми 30-40 млн. доларів отримаємо легко “, – переконує Євченко.
Розглядаючи позитивний сценарій, Олексій Євченко розповів кореспонденту Finance.UA, як розподілятимуться кошти: “Ми будемо витрачати гроші на промоцію країни, на створення туристичного порталу. У нас його немає, щоб бути присутнім на всіх міжнародних виставках. Участь в одній міжнародній виставці в середньому коштує близько 40-50 тисяч доларів – оренда площі, створення стенду, поїздка людей, які забезпечують роботу на цьому стенді. Ми будемо створювати політичні продукти – поліпшення навігації: таблички, направляючі навігації, робота з музеями, створення мобільних гідів. Це те, над чим ми будемо зосереджувати свою діяльність “.
Але, як з’ясувалося не менш грунтовними завданнями буде зайнятий наш уряд, який в свою чергу зобов’язується представляти туристичну сферу на міждержавному рівні, давати аналітику і статистику, міжвідомчу координацію та міжрегіональну координацію.
Невеселий початок сезону
Згідно даних Всесвітньої ради з туризму і подорожей (WTTC), в 2013 році кількість туристів в Україні склало 24,6 млн, а кількість валюти, що надійшла від них, 5 мільярдів 825 млн, то в 2014 році – 13,166 млн туристів і 2 млрд 732 млн валюти, а в 2015 році за попередніми даними ця цифра становить близько 5 млн осіб.
“Якщо брати загальну характеристику, судячи з останніх 13 років, це найгірший сезон. Була криза 2008 року, криза 2009 року, але це було більш короткострокове явище, і більшою мірою політичне, ніж економічне. Але все одно після політичної кризи, наприклад, 2008-го року, були економічні перепади. І вони йшли один за одним. А зараз – подвійний потужний удар в цілому: спочатку політична криза, потім економічний, а потім ще один удар – це девальвація гривні “, – заявив президент Асоціації лідерів туристичного бізнесу України Олександр Новиковський.
Він зазначає, що туристична сфера в Україні втратила 80% свого потенціалу: “Готелі порожні, транспортники без завантаження, туристичні оператори на виїзд без завантаження, а внутрішній туризм існує самостійно, окремою ланкою. Тобто, початок сезону було невеселим в цілому для туристичної галузі. “
Рекомендації від МЕРТ
Головне завдання – зробити Україну максимально привабливою для туристів. Таку мету Айварас Абромавічус поставив своїм підопічним. А для того, щоб це максимально сталося, необхідно створити сприятливі умови, що сприяють залученню не тільки туристів, але й інвесторів.
“Ми намагаємося також вивести ініціативи зараз на уряд, щоб максимально лібералізувати візовий режим з Україною”, – зазначив Олексій Євченко.
Пілотним проектом може послужити безвізовий режим з Китаєм: “Жителі Китаю можуть отримати шенген за 30 євро і 48 годин, а от щоб отримати українську візу, її мінімальна вартість складе 85 доларів, середня – 135 доларів, а максимальна – 175 доларів. Отримати її можна протягом 10 робочих днів виключно в Пекіні після особистої співбесіди з консулом. Групові ж українські візи не видаються взагалі. Про яке ведення бізнесу ми говоримо? Зате деякі міністри, коли їм говорять про те, що давайте введемо безвізовий режим з Китаєм, відповідають: “Ні, китайці залишаться у нас жити”. Але китайці на даний момент не сприймають Україну як цікаву локацію для проживання. Також Китай України видалений зі списку несприятливих країн з міграції. Чому ми не повинні зробити їм відкритий доступ? Вони в нас так не потребують, як ми в них. Потрібно змінити ставлення, стати максимально відкритими для всіх туристів і створювати всі умови, щоб вони приїжджали. Так, Грузія зробила туристично привабливою країною і почався приплив інвестицій. Існує принцип, що, якщо відсутня туристичний привабливий клімат, якщо ви не хочете приїхати в країну і жити там, то й інвестувати не будете “, – зазначив він.
Вовків боятися – в ліс не ходити
Дуже багато суперечок і діалогів виникає навколо того, що багато туристів боятися приїжджати в Україну через військових дій на сході країни, а також терактів, які можуть піддати їх життя небезпеці. Олексій Євченко запевняє, що військовий конфлікт йде тільки на 5% нашої території, а вся інша територія – спокійна, вона мирна, вона готова приймати туристів.
“Якщо взяти, наприклад, келих пива, в центрі міста Києва, він коштує близько 1,5 євро. У центрі будь Європейської столиці вартість келиха пива коливається від 4 євро і вище. Чашечка кави у нас – євро-півтора, в Парижі – 5, вище і т.і. Ми говоримо про те, що на сьогоднішній день зупинитися в готелях, навіть багато п’ятизіркові готелі міста Києва опускають свої ціни до 100 євро на добу за людину. І є більш прийнятні умови – це хостели, готелі з елементами econom, budget, у нас достатньо хороший, якісний готельний фонд. Всі іноземці які останнім часом до нас приїжджають говорять про те, що у нас цікаво, що у нас дуже хороша їжа, дуже хороша кухня, дуже гостинні люди “, – відзначає він.
Директор ДП “Навчально-консультаційний центр по туризму”, Президент асоціації гідів України Яніна Гаврилова впевнена, що Україна найбільше приваблює туристів з-за особливості культури, природних пам’яток, багатою історією, і безсумнівно, національної унікальністю.
“І в майбутньому, я б робила акцент саме на національній унікальності. Ми цікаві світові – як склалася непроста нація, зі своєю історією та культурними традиціями. Це ми повинні зберегти і донести світу. І сумно, що нинішня влада не до кінця розуміє, що гордість і патріотизм треба виховувати й через любов до своєї країни та відкритості через відвідування нашої країни всіма хто тільки забажає – від туристів до інвесторів. А перешкоди у вигляді складності отримання віз, інших формальностей позначається негативно на всьому іміджі “, – коментує вона.
Впровадження НТО
Для того, щоб НТО заробила в країні владі необхідно здійснити два основних моменти – прийняти нову редакцію закону про туризм, який розробляє експертна група при профільному підкомітеті. У законі необхідно прописати такі нові дефініції, як Національна туристична організація, національний туристичний фонд, регіональні туристичні організації. Потрібно внести в закон, що НТО може отримати статус саморегулівної організації, а далі прийняти постанову КМУ, якій буде наданий даний статус. Тоді міністерство економічного розвитку і торгівлі, якому на даний момент передані функції з розвитку туризму в Україні, може передати владні повноваження, а саме контроль та регулятивні функції, НТО.
Попередньо, є три основні учасника та засновника НТО – Київ, Львів, Одеса. Якщо контрольно-регулятивні функції будуть віддані НТО, то весь ринок приєднається до організації.
“Коли організацією в цілому створюються певні стандарти туризму – гостинності, харчування, екскурсійної діяльності, то члени НТО повинні відповідати їм в своїй діяльності. Таким чином можна виправити хаос, який існує на туристичному ринку України “, – підсумував Олексій Євченко.
Загалом, можна позначити, що пропозиція, що надійшла від радника міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавічуса Олексію Євченку досить хороша, враховуючи, що туризм, особливо в кризові моменти, як ніхто інший, може швидко реабілітувати економіку країни. В першу чергу, відновлюється малий і середній бізнес, що для багатьох підприємців є позитивним моментом. Однак, народ України звик до того, що всі нововведення, що надходять від державних службовців всього лише маленьке вприскування в атмосферу. Після якого завжди залишаються відкриті питання: а коли запрацює система? І чий тут захований грошовий інтерес?
Юлія Бондарь
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас