Феномен Саакашвілі: "реформатор" або "професійний піарник" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Феномен Саакашвілі: "реформатор" або "професійний піарник"

Казна та Політика
1007
Екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі ось вже місяць обіймає посаду губернатора Одеської області. За цей час новоспечений керманич регіону встиг побувати в Біляївському, Комінтернівському, Кілійському і Татарбунарському районах, поспілкуватися з їх жителями. Ще встиг провести переговори з інвесторами зі США та Німеччини. А одеситам пообіцяв ремонт доріг, перемогу над корупцією і реформу міліції.
Найбільш запам’ятовуються для народу стали зустрічі Саакашвілі з прокурорами, діяльність яких він назвав “рекетом”, і співробітниками Державіаслужби. Тоді обурений і темпераментний голова Одеської ОДА заявив чолі служби: “Ви весь час дурите народ і знущаєтеся над ним!”. А головного прокурора Івано-Франківської області Ігоря Настасюка і зовсім звільнили після критики одеського губернатора. Тоді Саакашвілі всього лише написав на своїй сторінці в соцмережі: “Треба б жителям Івано-Франківська нагадати цього пережитку минулого, що ми живемо в постмайданівській Україні, де губернатори повинні рівнятися на народ, а не на прокурорів”.
Феномен Саакашвілі: "реформатор" або "професійний піарник"
НАРОД ЧЕКАЄ. Зараз жителі Південної Пальміри відносяться до нового губернатора швидше прихильно, але вичікувально – що ж піде за його обіцянками. “Моє ставлення до нового губернатора після закінчення цього місяця не змінилося. Воно як і раніше залишається вичікувальним. Поки дуже багато красивого піару і новин у ЗМІ, але занадто брудними є наші авгієві стайні, розчистити їх буде нелегко, тому підводити навіть проміжні підсумки ще рано”, – поділилася з нами співробітниця Одеського кризового медіа-центру Олена Балаба, яка стояла біля витоків одеського євромайдану в минулому році.
При цьому люди не заперечують, що обіцянки рульового області стосуються найболючіших тем, і їх реалізація необхідна, але в той же час розуміють: ці заяви досить гучні, і виконати їх буде нелегко.
“Я більше вірю тим людям, які мовчки роблять справу, а не багато і красиво говорять. Саакашвілі обіцяє, наприклад, повернути аеропорт або побудувати новий, але наскільки це реально?” – розмірковує 35-річна бізнесвумен Маргарита Шарова. А менеджер Станіслав Варецький каже, що Одесі потрібні люди, які хоча б не бояться визнати її проблеми не напередодні виборів. “Саакашвілі вразив саме цим – він озвучує думки простого одесита, що нереально без грамотної команди, адже він немісцевий. Досить вже місцевих – у них очей замилені! Але давати оцінку Міхо можна буде тоді, коли він від обіцянок перейде до реальних справ”, – поділився з нами Станіслав.
ПІАРНИК. На думку деяких політологів, так званий феномен Саакашвілі в тому, що він – “професійний піарник”. “Він не лізе туди, де вирішення проблеми йому не по зубах. Він лякає людей, які йдуть проти закону, використовуючи для цього засоби масової інформації та психологічний тиск. У цьому він успішний. Але це робота не системна, не пов’язана з наведенням порядку, а більше з розкруткою його, як політика. Він розуміє, що глобальні зміни в державі можуть відбутися тільки після реформування на державному рівні всіх сфер нашого життя. До того ж Саакашвілі отримав розкрутку в наших ЗМІ ще за часів президентства Ющенка і Януковича. Для його приїзду до Одеси вже було підготовлено грунт”, – вважає політолог Геннадій Чижов. А його колега Леонід Дузь зазначає, що на даному етапі більшість жителів регіону не відчули особливих змін з появою Саакашвілі.
“Велика кількість обіцянок – звичайна ситуація. Новий політик повинен багато обіцяти, інакше його не сприймуть. З приводу наших блискучих перспектив – одна людина нічого змінити не може. Для того щоб реалізувати ці обіцянки, нам потрібні інші умови і насамперед мир у країні”, – упевнений Дузь.
Феномен Саакашвілі: "реформатор" або "професійний піарник"
РВЕ ШАБЛОНИ. За словами фахівця у сфері зв’язків з громадськістю Володимира Фоменка, “феномен Саакашвілі” в Одесі можна пояснити використанням технології асиметричної комунікації. “Асиметрія – це несподівані дії, які різко відрізняються від шаблону. Ось ми знаємо, що існують певні моделі поведінки державного чиновника. Існують стандарти, яких він повинен дотримуватися в своїй поведінці. Наприклад, про відвідування району губернатор інформує свій апарат, який готує візит. Їде обов’язково на службовій машині і з супроводом”, – пояснює експерт і додає, що у випадку з Саакашвілі спостерігається повна протилежність, асиметрія, Саакашвілі йде на автостанцію і їде в район на звичайній маршрутці. “Як повинна проходити зустріч губернатора з силовиками? Постановка задач, помірна критика. У Саакашвілі ми бачимо же емоційний “наїзд” на прокурорів. Додайте до цього повне розчарування населення чиновниками всіх мастей і те, що від зміни табличок на кабінетах нічого не змінюється в моделі їх поведінки. І ось з’явилася людина, яка розриває шаблони, дарує надію на зміни. Звичайно, це приваблює людей, – пояснює Фоменко. І додає: – Дехто каже, що Міхо – дешевий популіст. Я в цьому не впевнений. Думаю, це просто грузинський темперамент і колосальна харизма”.
Експерт у сфері політичної реклами Наталія Кутуза нам пояснила, що політичний імідж Саакашвілі – це збіг окремих моментів реклами та його характеру. “У нього інший підхід до політики, плюс яскрава емоційна складова. Те, що він декларує свої обіцянки, тобто показує, що може зробити, різко відрізняє його від інших. Якщо він говорить “погані дороги”, то безпосередньо йде демонстрація того, що він був на цих дорогах. Він будує свої обіцянки на конкретиці, а інші – на абстракції. Якщо Саакашвілі буде демонструвати, що проголошені ним ідеї втілюються в життя, то його рейтинг підвищиться ще більше”, – каже наша співрозмовниця. На її думку, на користь Саакашвілі працює і його позитивний імідж в Грузії. “А те, що на нього завели кримінальні справи, український електорат не сильно лякає. Люди звикли до того, що в нашому парламенті дуже багато політиків з кримінальним минулим, а справи Саакашвілі швидше з’явилися з політичних мотивів”, – вважає Наталя.
Ілона Кац
Фото:Facebook.com
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас