Реструктуризація валютних кредитів спровокує новий виток девальвації гривні, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реструктуризація валютних кредитів спровокує новий виток девальвації гривні, - експерт

Валюта
4409
Прийнятий Верховною Радою закон про реструктуризацію валютних кредитів, що дозволяє громадянам вимагати від банків конвертації своїх позик за курсом, що діяв на момент укладення кредитного договору, спровокує нові банкрутства від 20 до 50 банків і новий виток девальвації гривні.
Таку думку в коментарі висловив президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.
«Закон популістський і може призвести до того, що ще додаткова порція банків, які видавали валютні кредити, не витримає реструктуризації по 5,05 грн/ дол. – ред) без обмежень. Дія закону спровокує ще одну хвилю введення тимчасових адміністрацій і збільшення навантаження на Фонд гарантування вкладів. Деякі експерти банківських асоціацій оцінюють, що від 20 до 50 банків не витримають такої реструктуризації», – сказав він.
Також, на думку експерта, введення в дію прийнятого закону може спровокувати новий виток девальвації гривні. «Це може призвести до другої хвилі девальвації, що негативно вплине на економіку з урахуванням напруженої геополітичної ситуації і невирішеної проблеми з реструктуризацією валютних боргів держави. Хоч би дефолту України не сталося», – додав Прозоров.
Експерт підкреслив, що закон завдасть відчутного удару по банківській системі та захисту прав кредиторів, а також порушить права валютних вкладників банків. «Вони постраждають через те, що валюта балансу банків буде переоцінена по активу в 2-2,5 разу. Коштів банків, отриманих від погашення кредитів, не вистачить, щоб виплатити валютні вклади вкладникам, що і буде спусковим механізмом для нової хвилі банкрутств. Хотілося б цього не допустити», – сказав він.
Відзначимо, в рамках нової програми з МВФ Україна взяла на себе зобов’язання не втручатися в процес реструктуризації кредитів, який має відбуватися на добровільній договірній основі між банками та їх позичальниками. Меморандум з фондом передбачає, що президент України повинен ветувати подібний закон у разі його прийняття.
З цієї ж причини з різкою критикою законопроекту виступали Міністерство фінансів і Національний банк, називаючи його вкрай популістським, що порушує норми соціальної справедливості і є руйнівним для банківської системи.
Як альтернативу банкіри пропонують позичальникам скористатися чинним з 12 травня меморандумом між банками і позичальниками, який дозволяє громадянам конвертувати залишок валютного кредиту під заставу нерухомості до еквівалента 2,5 млн грн за курсом НБУ на 1 січня 2015 (близько 158,5 тис. дол .), при цьому за кредитами для покупки соціального житла (квартира до 60 кв. м або житловий будинок до 120 кв. м) банки списують до 50% боргу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас