Новак: Росія здивована бажанням України отримати знижку на газ у розмірі 30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новак: Росія здивована бажанням України отримати знижку на газ у розмірі 30%

Енергетика
2749
Знижка на газ для України не підлягає коригуванню. Знижка більше $40 зробила б ціни неринковими.
Про це повідомив міністр енергетики РФ Олександр Новак за підсумками тристоронніх переговорів щодо газу.
“Це абсолютно конкурентоспроможна ринкова ціна в розмірі $247, тому ми дуже здивовані, що Україна хотіла набагато нижче ціну – це не відповідає сьогоднішній ринковій кон’юнктурі”, – сказав міністр.
Новак підкреслив, що Росія здивована позицією України та її бажанням отримати знижку в розмірі 30% від контрактної ціни. Знижка на IV квартал 2015 року, за його словами, буде розглянута урядом окремо.
ЄК може надати допомогу Україні в обсязі $2,5-3 млрд, повідомив російський міністр. “Єврокомісаром називалися сьогодні такі цифри як $1,6 млрд, $600 млн з ЄБРР, ще МВФ розглядає можливість виділення коштів. Загальний обсяг – близько $2,5-3 млрд”, – сказав він.
Необхідності в тристоронньому протоколі по газу немає, вважає голова Міненерго РФ. За його словами, Росія створила всі необхідні умови для закачування газу в українські ПСГ. Україна повинна закачати в ПСГ ще 7 млрд кубометрів газу, повідомив Новак. В рамках поточний зустрічі не планувалося підписання жодних документів, зазначив міністр.
Він сказав, що на сьогоднішній день є чинні контракти на транзит і на постачання газу в Україну. У відповідність з контрактом “Нафтогазу” і “Газпрому” уряд має можливість надання знижки для України, зазначив Новак. “Додатково відображати в протоколі ці умови немає необхідності”, – резюмував міністр.
Відзначимо, Україна і Росія не досягли домовленостей з газових питань, Європейська Комісія продовжить пошук виходу з тим, щоб тристоронні переговори могли бути продовжені.
Разом з тим, НАК «Нафтогаз України» сьогодні припиняє закупівлю газу у ВАТ «Газпром», так як 30 червня завершується термін дії додаткової угоди між двома сторонами, а умови подальшої поставки російського газу в Україну не були узгоджені під час тристоронніх переговорів у Відні.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас