Незважаючи на зростання оборонних витрат серед членів НАТО, загальний бюджет Альянсу скоротився — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Незважаючи на зростання оборонних витрат серед членів НАТО, загальний бюджет Альянсу скоротився

Світ
138
Незважаючи на те, що в 2015 році більшість країн НАТО задекларували збільшення суми витрат на оборону, загальний бюджет Альянсу скоротився на 1,5%. Ряд країн НАТО, в першу чергу лідер організації США, скоротили військові бюджети.
Більше того, зростання оборонних витрат не допоміг практично жодній країні довести військовий бюджет до необхідного критерію НАТО в не менше 2% від ВВП.
Такі висновки випливають з опублікованих напередодні аналітичних документів НАТО, які представив у понеділок Генсек Йенс Столтенберг.
Зокрема, в документах вказано, що лише 5 країн НАТО в 2015 році обіцяють тримати військові витрати на рівні не менше 2%. У їх числі США (3,6%), а також Греція (2,4%), Польща (2,2%), Естонія (2%) і Великобританія (2,1%). У той же час, показник США знизився з 3,8% в 2014 році, Штати планують скоротити військовий бюджет на 5 млрд доларів – до 650 млрд доларів. Відзначимо, що США кілька років поспіль послідовно скорочує військові бюджети.
Великобританія також задекларувала скорочення витрат на оборону майже на 1 млрд фунтів – до 39 млрд.
В цілому, 18 країн збільшують військові витрати в реальному вираженні. Зростання військових бюджетів демонструють Чехія, Португалія, Нідерланди, Латвія, Туреччина, Румунія. Франція залишає бюджет незмінним у порівнянні з 2014 роком.
До слова, Італія скорочує військовий бюджет майже на 2 млрд євро – майже до 16 млрд. Також, згідно з підрахунками за методикою НАТО, що побоюється російської агресії Литва різко скоротила військові витрати в порівнянні з 2014 роком – з 1,1 млрд євро до 425 млн євро .
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас