Глобальне потепління загрожує частими пожежами у Чорнобильській зоні, - екологи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальне потепління загрожує частими пожежами у Чорнобильській зоні, - екологи

Світ
951
Європейські екологи прогнозують, що подальше зростання середньорічних температур і зниження рівня опадів на території України, Білорусі та Росії може призвести до почастішання лісових пожеж в околицях Чорнобильської АЕС. В свою чергу це призведе до зростання викидів радіонуклідів в атмосферу, повідомляє інформагентство УНІАН.
Такого висновку екологи дійшли, простеживши за частотою пожеж і змінами радіоактивного фону на території зони відчуження навколо ЧАЕС з 2002 року і по сьогоднішній день.
Як пояснюють вчені, пожежі на території зони вже траплялися. Найбільша з них сталася в 1992 році, коли вигоріло близько 170 квадратних кілометрів лісу, в деревині і листі якого містилася велика кількість радіонуклідів, що потрапили в атмосферу. У 2000 роки сталася серія не таких масштабних загорянь, за якими екологи стежили за допомогою супутників і літаків. Друга за масштабами пожежа в околицях ЧАЕС сталася зовсім недавно (28 квітня – 2 травня цього року).
Вивчивши наслідки цих пожеж, еколог Сергій Зибцев з Національного університету біоресурсів і природокористування України в Києві і його колеги спробували передбачити, що чекає Україну і Європу в майбутньому, якщо літні температури будуть продовжувати рости, а рівень опадів – падати. За їх розрахунками, частота лісових пожеж в околицях ЧАЕС зросте в кілька разів. Наслідки від пожеж будуть багато в чому аналогічні тим, як поширювалися радіонукліди під час катастрофи 1986 року.
За розрахунками екологів, радіоактивні речовини потраплять не тільки на територію Росії, Білорусі та України, а й Скандинавії, ряду європейських держав і навіть Туреччини та Італії.
Однак, екологи попереджають, що зростання пожеж буде обумовлене не лише кліматичними причинами, а тим фактом, що за лісами Чорнобиля ніхто не доглядає. Молода поросль не вирубується, лісники не прибирають гілля та сухостій, що підвищує шанси на виникнення стихійної пожежі.
Більше того, за останні роки штат пожежних служб в околицях зони відчуження був скорочений на 40%, і вони здатні обслуговувати лише третину території зони відчуження. З цієї причини українські екологи закликають міжнародні організації звернути увагу на цю проблему, щоб запобігти можливій катастрофі в майбутньому.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас