Українців нагодують «брудним» медом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців нагодують «брудним» медом

Аграрний ринок
5694
Рост експорту меду з України не призведе до дефіциту продукту на внутрішньому ринку, але «травневий» мед все одно буде дорожче, стверджують опитані журналістами експерти.
Експортуємо все більше
За даними асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), Україна в першому кварталі 2015 експортувала 7,8 тис. т меду, що на 26% перевищує показники аналогічного періоду минулого. Це принесло дохід у розмірі $15,6 млн.
Найбільше меду було продано в США (40,5%), де попит і ціни на мед ростуть з минулого року. На другому місці Німеччина (27%), а на третьому Польща (10%). Також ми вивозили мед в Литву, Бельгію, Францію, Туреччину, Канаду та інші країни.
При цьому, як відзначили в УКАБ, як і минулого року, Україна досить швидко вичерпала квоту в обсязі 5 тис. т. на безмитний експорт меду в ЄС, але поставки ще не проводила.
«ЄС дає квоти своїм компаніям, а не нашим. Тобто коли прийшов новий рік, іноземці тут же зробили свої заявки і вибрали квоти на мед з України, а закуповувати товар будуть в сезон – наприкінці літа », – розповів представник однієї з компаній-експортерів.
У той же час, як повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко, виробництва меду в 2015 році за сприятливих погодних умов може вирости до 75 тис. т з торішніх 70 тис. тонн, а його експорт – збільшитися з 36 тис. т. до 45 тис. т.
Але щоб наростити експорт, необхідно збільшувати виробництво якісного меду, який відповідає жорстким стандартам США і ЄС. Учасники ринку пояснюють, що за кордон вивозиться тільки якісний продукт, частка якого у загальному виробництві становить 30-50%.
Так що українці можуть не хвилюватися, що весь мед відвезуть продавати за кордон – на внутрішньому ринку і раніше продавали менш якісний товар, який зате дешевше коштує.
«Чистого меду (без антибіотиків – Авт.) вже немає, залишився тільки «брудний». Якісний мед був законтрактований ще в минулому році», – пояснила гендиректор ТОВ «АТС Україна» (м.Кіровоград) Олена Соловйова.
Тому можна говорити тільки про брак якісного меду, а обсягів менш якісного з лишком вистачить для задоволення внутрішнього споживання.
«Якщо дефіцит і виникне на внутрішньому ринку, то він буде заповнюватися дешевим продуктом (у тому числі імпортом) і кінцевий споживач цього не помітить», – упевнені в компанії «SvitMedu» (Київська обл.).
Що з цінами
Про відсутність дефіциту меду на ринку свідчить і цінова динаміка. Якщо мед в Європу оптом ми продаємо в середньому по 2,5-3,5 євро (60-85 грн/кг), то в Україні розцінки вдвічі нижче.
Олена Соловйова з «АТС Україна» розповіла, що оптом кілограм хорошого продукту зараз закуповують по 40-45 грн/кг, а менш якісний і зовсім по 33-35 грн/кг – це приблизно $1,5.
«Закупівельна ціна в Україні не змінювалася з минулого року. Тому ціни на мед можуть вирости, тільки якщо гривня знову впаде», – говорять в компанії «SvitMedu».
Поки ж роздрібні ціни демонструють зниження: якщо в кінці минулого року найдешевший товар (мед з соняшнику) продавався по 60 грн/кг, то тепер навіть в супермаркетах можна знайти мед по 40 грн/кг.
Верхня планка також істотно опустилася: замість колишніх 180-200 грн за кіло елітного продукту (липовий, акацієвий, гречаний) найдорожчий мед в роздробі коштує близько 160 грн/кг.
Буде дорожчати
Але зниження цін скоро закінчиться. «Травневий збір завжди дорожче приблизно на 20%», – кажуть експерти.
Правда, коли з’явиться перший мед цього року – сказати складно, тут все залежить той погоди. «За деякими сортами меду і окремим регіонам може бути навіть зниження виробництва через заморозки під час цвітіння. Наприклад, минулого року в Запорізькій області був акацієвий мед, а в Кіровоградській – ні, тому що весь цвіт «погорів», – говорить Олена Соловйова.
А подальший рух цін буде залежати від зібраного «урожаю», але буде обмежено низьким платоспроможним попитом.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас