Золото і реальні ставки: $500 або $5 тис.? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золото і реальні ставки: $500 або $5 тис.?

Банківські метали
1594
Вартість золота в перспективі найближчих років продовжує хвилювати інвесторів, так як цей метал був традиційним захисним механізмом. Прогнозувати ціни на цьому ринку не так легко, і найпопулярніше зараз порівняння з реальними ставками в США.
Так що ж буде з золотом: виросте воно до $5 тис. за унцію або впаде до $500?
Дуже часто вартість золота розглядають в контексті реальних процентних ставок за американськими державними облігаціями.
Золото, як правило, зростає в доларовому вираженні, коли американські реальні процентні ставки мають тенденцію до зниження, тобто спред між процентною ставкою і очікуваною інфляцією звужується і падає, коли ставки мають тенденцію до зростання.
Є кілька способів розрахунку реальних процентних ставок, але найбільш правильним буде спроба розглянути майбутні очікування інвесторів на основі фактичних ринкових даних. Міністерство фінансів США цей процес для нас полегшує, публікуючи реальні дані по прибутковості казначейських облігацій, захищених від інфляції (TIPS), з погашення від 5 до 30 років на щоденній основі.
Динаміка реальних процентних ставок
Золото і реальні ставки: $500 або $5 тис.?
Тепер виникає питання, який саме з цих термінів погашення, якщо такі взагалі є, найкраще підходить для оцінки кореляції з цінами на золото. Іншими словами, які папери найкраще відображають короткострокові інфляційні очікування інвесторів?
У той час як зазвичай облігації досить чітко повторюють динаміку одна одної, іноді різниця може ,бути досить значною.
Один з авторів блогу zerohedge.com пропонує використовувати облігації з найвищим показником негативної кореляції (чим нижче реальна процентна ставка, тим вища ціна на золото).
Таким чином, можна розглянути 10-річні папери, які з січня 2003 р мають кореляцію -0,86 (примітка: -1 – це абсолютна негативна кореляція).
І якщо розглянути 10-річні реальні процентні ставки і ціни на золото, то ми побачимо, що, як правило, при падінні ставки вартість золота росте, за винятком 2005 р.
Динаміка ціни на золото і реальних процентних ставок (зворотна)
Золото і реальні ставки: $500 або $5 тис.?
Дивлячись на графік, може здатися, що найбільш точно вартість золота повторює рухи ставок до мінімуму або максимуму. Це можна пояснити тим, що ціни на золото в цей момент сильніше відображають інфляційні очікування.
Слід зазначити, що це, звичайно, далеко не найбільший набір даних, враховуючи, що Мінфін США почав їх збирати тільки в 2003 р. Цей період також збігається з початком “бичачого” тренда на ринку золота, і це може сильно спотворювати подібний кореляційний аналіз. В ідеальному випадку необхідно порівняти вартість золота і реальні ставки за останні 30 років.
Яке майбутнє у золота?
З вкрай низькою прибутковістю облігацій, враховуючи, що США можуть зіткнутися з дефляцією, це означатиме тенденцію до зростання реальних процентних ставок.
Якщо брати історичні дані, то в цих умовах золото навряд чи зростатиме. Деякі дослідження показують, що прибутковість, як правило, повертається до 2% в реальному вираженні в довгостроковій перспективі і це погано для золота зараз.
Але це ще не все. Якщо дефляція почне викликати великі проблеми у всій фінансовій системі, інвестори можуть шукати притулок саме в золоті, що забезпечить підтримку цінам.
Найцікавіше, що навіть якщо кореляція золота і реальних процентних ставок зникне, це взагалі нічого не означатиме для ринку. Зрештою просто доведеться придумати нову теорію, яка дозволить хоч якось прогнозувати ціни.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас