Bitcoin на дні: чекаємо нового зльоту або поховаємо? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Bitcoin на дні: чекаємо нового зльоту або поховаємо?

Валюта
2298
Так сумно сьогодні виглядає ситуація на ринку криптовалюти bitcoin. На всіх основних торгових майданчиках світу котирування електронних грошей тримаються нижче $300, а десь вже наблизилася до $200. Це всього 18% від пікової вартості в минулому році. Пора поховати?
Новітня історія bitcoin
У середині минулого року криптовалюта стала сенсацією. З іграшки для комп’ютерних ентузіастів вона перетворилася в один з найперспективніших платіжних засобів, і тисячі людей в усьому світі закупили комп’ютери для створення нових віртуальних монет. У листопаді 2013 bitcoin коштувала $1,145. Однак після цього ряд центробанків, серед яких ЦБ РФ і Народний банк Китаю, заявили, що криптовалюта може нашкодити економіці, адже її надзвичайно складно контролювати і, більше того, за неї ніхто не хоче відповідати. Котирування різко пішли вниз, збанкрутували провідні біржі. Історія з Mt. Gox, а потім скандал навколо фонду Bitcoin Savings and Trust змусили багатьох користувачів відмовитися від авантюри з Майнінг. І ще одна проблема: алгоритм bitcoin передбачає постійне ускладнення процедури створення монет, і звичайні комп’ютери просто перестали справлятися із завданням.
Що далі?
Відомо, що bitcoin, якщо все-таки вважати її валютою, є абсолютним чемпіоном з волатильності. Ні рубль, ні швейцарський франк, ні гривня, ні навіть зімбабвійський долар не можуть зрівнятися з криптомонетами, якщо подивитися на те, як вони скачуть. Це, мабуть, перша причина, по якій оголошувати bitcoin і ідею криптовалюти в цілому провалом не варто. Критики можуть бути осоромлені, коли ця валюта знову буде зростати без будь-яких вагомих причин.
Але є й важливий фактор, який з великою часткою ймовірності дійсно забезпечить bitcoin зростання, якщо і не в найближчі місяці, то в перспективі: кількість користувачів зростає. Ніхто не знає, скільки саме повинна коштувати криптовалюта, адже вона нічим не забезпечена. Однак, якщо вірити власникам порталів-гаманців і венчурним інвесторам, інтерес до нового платіжного засобу тільки посилюється. Можна з упевненістю говорити про те, що про bitcoin і її аналоги ми в 2015 р ще почуємо – і не раз.
Рекордні інвестиції в Coinbase
Сьогодні стало відомо, що портал-гаманець bitcoin під назвою Coinbase привернув в рамках раунду C рекордний обсяг фінансування. Компанія отримала $75 млн, що дає підстави для оцінки вартості всього її бізнесу на рівні $400 млн. Серед інвесторів Andreessen Horowitz, Union Square Ventures, Y Combinator, Funders Club, IDG Ventures та інші відомі венчурні фірми. Цікаво, що в цьому раунді взяв участь навіть колишній глава Citigroup Вікрам Пандіт. Засновник Coinbase Фред Ерзам стверджує: “Волатильність bitcoin робить валюту не дуже зручною для використання в деяких цілях, однак за час спаду котирувань кількість користувачів Coinbase зросла з 600 тис. до 2,1 млн, так що волатильність не позначилася на кількості людей, які реєструються на нашому сайті”. Ерзам також упевнений, що біржовий обвал послужить уроком як для компаній, так і для людей, що займаються Майнінг, які завжди повинні пам’ятати про витрати і ризики. Відзначимо, що Coinbase практично не заробляє на зростанні котирувань bitcoin, але і не втрачає гроші під час спаду, адже цей портал лише представляє віртуальні гаманці для монет.
Добре відомий в високотехнологічному середовищі інвестор-ентузіаст Марк Андресс нещодавно заявив, що bitcoin вже не розглядається як чергова валюта. Набагато важливіше особливість цього активу, яка полягає в можливості проведення абсолютно безпечних транзакцій.
Нагадаємо, що біржі bitcoin не раз зламувалися, проте коли мова йшла про розрахунки між окремими користувачами, все проходило гладко. Безпека криптовалюти привертає увагу ділків з Уолл-стріт і інших багатих людей, які звикли грати з великими сумами грошей. В ідеалі волатильність bitcoin повинна бути нижчою, ніж сьогодні, так як цей платіжний інструмент може бути використаний для короткострокової конвертації грошових коштів з метою проведення безпечного платежу. Якщо за час транзакції котирування не встигнуть різко впасти, обидва учасники угоди будуть задоволені. В даний же момент висока волатильність ставить доцільність подібних операцій під сумнів.
А ось Ізабелла Камінська з FT Alphaville впевнена, що обвал bitcoin в даний момент поставив криптовалюту на межу краху. Хоча і вона припускає, що приплив інвестицій може виправити ситуацію: “Якщо ми не побачимо різкого вливання нового капіталу в ринок bitcoin в найближчий час, у цього активу лише один шлях – вниз. Проте в цій ніші багато “віруючих”, які готові розщедритися , так що все можливо”. Камінська вважає, що єдиний спосіб вижити для bitcoin без додаткових вливань капіталу – зростання комісійних зборів. Однак це не кращим чином позначиться на конкурентоспроможності криптовалюти.
Святослав Бочаров
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас