Фондовий ринок Японії: все ще нижче 25 років потому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок Японії: все ще нижче 25 років потому

Світ
447
Японія – одна з найрозвиненіших країн Азії, і її владу не можна звинувачувати в тому, що вона різними методами намагається повернути її у 1980-і рр. – Час, коли впала Берлінська стіна, а співачка Мадонна штурмувала вершини хіт-парадів по всьому світу. Сама ж Японія тоді була процвітаючою економікою з фондовим ринком, що бурхливо зростав.
Рівно 25 років тому, 29 грудня 1989, індекс Nikkei 225 досяг свого піку в 38915 пунктів. Мало того, що з тих пір він не піднімався так високо більше ніколи, так ще й торгується він зараз на рівнях більш ніж в два рази нижче.
За великим рахунком японська історія не відрізняється від інших криз. Різниця лише в тому, що ця країна так і не змогла відійти від перегріву. У період бурхливого економічного розвитку всім здавалося, що є можливість розбагатіти, а хороші часи ніколи не закінчаться. Банки роздавали кредити, не приділяючи належної уваги оцінками ризику. Коли Банк Японії зрозумів, що потрібно цей процес пригальмувати, він підвищив ставки, але було вже пізно: економіка і фондовий ринок звалилися.
Наступні 20 років ознаменувалися “гниттям” фондового ринку Японії, яке в 2013 р зважився зупинити прем’єр Сіндзо Абе. Він розробив план, згідно з яким за допомогою друкарського верстата збирався боротися з дефляцією, рецесією. Щось у нього, звичайно, виходить, але далеко не все. Безумовно, фондовий ринок за ці майже два роки зріс, але економіка знайшла силу тільки номінально, і то завдяки ослабленню єни. Але в Японії є дуже важливе питання – старіюче населення, якому необхідно платити пенсії.
Фондовий ринок Японії: все ще нижче 25 років потому
Тим часом дефіцит пенсійного фонду просто величезний, як і держборг країни. Для скорочення боргового навантаження Абе підвищив податок з продажів, після чого економіка знову впала. Пенсійним ж фондам Абе дозволив інвестувати практично в усі можливі активи за межами країни, і це рішення спричинило за собою ще один побічний ефект. Зрозуміло, пенсійні фонди відразу почали продавати японські облігації, щоб звільнити кошти для зовнішніх інвестицій, а продавати їх особливо нікому, і тепер Банк Японії фактично змушений викуповувати всі ці папери з ринку.
За великим рахунком борговий ринок Японії вже знищено, але повернемося до фондового ринку.
Зараз багато інвесторів все ще позитивно налаштовані щодо перспектив японських акцій, але якщо 25 років тому вкладення в них приносили швидкі гроші, то зараз потрібно чекати досить довго. З початку року індекс Nikkei додав приблизно 9%, майже стільки ж, скільки Dow Jones. Але не можна не відзначити, що, наприклад, американський Nasdaq вже практично відновився від кризи доткомів і торгується приблизно на 5% нижче від піку 2000, S&P 500 вже давно перевищив максимуми 2007, а ось Nikkei, як ми вже сказали, все ще в два рази нижче своїх екстремумів.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас