Угорщина готова відновити транзит газу з ЄС в Україну з Нового року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угорщина готова відновити транзит газу з ЄС в Україну з Нового року

Енергетика
208
Газотранспортний оператор Угорщини FGSZ Ltd готовий відновити постачання газу з ЄС в Україну з 1 січня 2015 року, повідомляє прес-служба компанії.
Як наголошується в повідомленні, транзит не є гарантовано безперервним і залежатиме від технічних і комерційних умов.
Як повідомлялося, FGSZ в кінці вересня 2014 заявила про припинення поставок газу на Україну “з технічних причин до подальшого повідомлення”. НАК “Нафтогаз України” пов’язувала цю подію з візитом в Будапешт глави ВАТ “Газпром” Олексія Міллера і “газовими переговорами” Україна і РФ за участю ЄС.
“Нафтогаз” підкреслював, що зупинка подачі газу була несподіваною і незрозумілою, тому що між “Укртрансгазом” і FGSZ діє контракт, який регулює потік газу між Україною та Угорщиною в обох напрямках. У той же час НАК уточнювала, що обидва оператора не мають стандартного договору сполуки (interconnection agreement), хоча “Укртрансгаз” неодноразово просив підписати такий договір відповідно до вимог Енергетичного співтовариства.
Глава угорського уряду Віктор Орбан в жовтні в розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель повідомив, що запуск з 1 січня 2015 року на повну потужність словацько-угорського газопроводу дозволить Угорщини відновити постачання газу в Україну, якщо в цьому буде необхідність. “З повним введенням в дію з 1 січня 2015 словацько-угорського інтерконнектора ми зможемо постачати Україні не тільки російський газ, якщо наші українські друзі цього захочуть”, – наводилися слова прем’єр-міністра на сайті угорського уряду.
В.Орбан зазначав, що Угорщина має намір керуватися єдиною загальноєвропейською енергетичною політикою, проте в даний час її пріоритетним завданням є забезпечення власної енергетичної безпеки і заповнення сховищ газу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас