Держбюджет України в цифрах (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбюджет України в цифрах (інфографіка)

Казна та Політика
1102
Нічна зміна депутатів ВР, з неділі на понеділок, вдалася. Нардепи, після майже доби спорів та погоджень, затвердили, нарешті, держбюджет на 2015 рік. Сталося це о пів на п’яту ранку (“за” проголосували 233 нардепи з 329). До цього часу деякі слуги народу встигли заснути прямо на своїх робочих місцях, і навіть відзначити дні народження колег та міністрів. “Сегодня” з’ясувала, чим був викликаний такий ентузіазм слуг народу і за якими цифрами країна житиме весь наступний рік (див. інфографіку).
Держбюджет України в цифрах (інфографіка)
У ГАРЯЧЦІ. Недільне засідання взагалі видалося у нардепів бурхливим. Весь день вони обговорювали спірні норми в Податковому та Бюджетних кодексах. Ще близько 11-ї ранку народні обранці пішли на перерву і повернулися до плідної роботи тільки близько 9-ї вечора. У цей же час у Раду прибув прем’єр Арсеній Яценюк з міністрами. Прийнявши зміни до кодексів, Рада знову пішла на перерву для проведення консультацій фракцій коаліції. О першій годині ночі, коли парламент знову повернувся до роботи, близько сорока нардепів з різних фракцій заблокували трибуну з вимогою переголосувати зміни до Бюджетного кодексу, що стосуються бюджетної децентралізації: мовляв, голосування не було персональним. У результаті переголосування відбулося. Близько другої години ночі парламентарії знову пішли на перерву, щоб обговорити бюджет.
ПЕРЕГОВОРИ. Справжні пристрасті розгорілися в парламенті з приводу прийняття основного фінансового документа країни і супутніх законопроектів. За інформацією нашого джерела у ВР, увечері до парламенту, на засідання фракції БПП, приїхав навіть Президент Петро Порошенко, щоб переконати депутатів проголосувати. Коли ж почався розгляд головного фінкошторису, у нардепів не виявилося на руках нової версії законопроекту. Але Яценюк заявив, що хоча проект бюджету “далекий від ідеального”, його потрібно прийняти, оскільки вже 8 січня в Україну приїжджає місія МВФ для проведення чергового раунду переговорів з приводу продовження кредитної лінії (до березня можемо отримати $4,2 млрд. – Авт.). За словами Яценюка, Кабмін працюватиме з кредиторами і проінформує ВР про всі зміни, які треба внести до держбюджету-2015 за підсумками візиту представників фонду. “Умовою прийняття держбюджету на наступний рік стане його перегляд не пізніше 15 лютого 2015-го”, – уточнив прем’єр. У результаті дебатів нардепи проголосували за проект бюджету-2015, зверстаний на прогнозах Мінекономрозвитку.
СОН І СВЯТО. Поки ж голосування за бюджет не відбулося, нардепи втомилися так, що деякі з них спали прямо на робочих місцях, схиливши голову або поклавши ноги на сидіння сусіда. “На третьому поверсі Ради все в сигаретному диму. На другому – в алковипареннях. У буфеті пахне апельсинами і коньяком. А в залі – вже сплять”, – жартували журналісти в соцмережах. Не обійшлося і без веселощів: на 29 грудня припали дні народження міністра молоді та спорту Ігоря Жданова, міністра інформполітики Юрія Стеця і нардепа від “ОБ” Нестора Шуфрича. Стець, наприклад, пригощав колег якоюсь рідиною з термоса.
ЕКСПЕРТИ. На думку аналітика компанії “Простобанк консалтинг” Івана Нікітченка, в бюджеті на 2015 рік потрібно вирішити проблему видаткової частини: “У нас одні проблеми вже багато років – “Нафтогаз” і соціалка. Тарифи на енергоносії піднімалися і будуть підніматися через вимоги МВФ. Пенсійна реформа була проведена на прохання Фонду. Цього року ходили розмови, що пенсійний вік знову хотіли піднімати через МВФ”. Що стосується доходів, то, за словами аналітика агентства MPP Consulting Павла Мельника, представники Фонду будуть проти зниження податкового навантаження, оскільки це збільшує ризики неповернення кредитів: “Не виключено, що нам доведеться домовлятися про реструктуризацію боргів, щоб уникнути дефолту”.
Що можуть “урізати” навесні
Експерти вважають, що прийняття держбюджету-2015 – умовність: Києву просто потрібен офіційний документ для продовження переговорів з МВФ у січні. “Цей кошторис занадто оптимістичний: швидше за все, економіка країни в майбутньому році буде в гіршій ситуації. Тому не виключено, що за підсумками першого кварталу-2015 основні параметри держбюджету будуть переглянуті”, – говорить президент Украналітцентру Олександр Охріменко. А економіст Віктор Лисицький вважає, що січневі переговори з МВФ можуть змусити Київ піти на чергове скорочення соціалки і підвищення тарифів ЖКГ: “Україна повинна буде утримати дефіцит держбюджету на рівні 3,7% ВВП. А доходи і видатки бюджету поки “притягнуті за вуха”.
Коновалова Христина, Александр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас