Financial Times: Законопроект про держбюджет України націлено на олігархів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Financial Times: Законопроект про держбюджет України націлено на олігархів

Казна та Політика
2077
Народні депутати назвали пакет прийнятих законодавчих актів «новим суспільним договором» для формування економіки, яка довгий час вважалася підконтрольною олігархам.
Роман Олеарчик у своїй статті, яка називається «Законопроект про держбюджет України націлений на олігархів», опублікованій в британській газеті Financial Times, пише, що в понівеченій війною, Україні, яка переживає рецесію, в понеділок вранці переглянули систему оподаткування, що душила бізнес, пообіцявши знизити навантаження на малий бізнес та громадян з низьким рівнем доходу, при цьому закривши лазівки, які давно використовують олігархи.
Пакет законодавчих актів, прийнятих після 21:00 в неділю, також передбачає збільшення імпортних мит, що має допомогти стабілізувати державні фінанси, які вже закінчуються, і впоратися з кризою платіжного балансу.
Ці закони мають стати основою для підвищення доходів, закладеної в бюджеті на 2015, який передбачає жорстку економію. Чиновники сподіваються, що це допоможе Україні отримати додаткові мільярди доларів фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду та інших західних донорів.
В 4:15 ранку на позачерговому засіданні парламенту, яке почалося в неділю і закінчилося в понеділок, українські законодавці прийняли бюджет, скоротивши субсидії та державні витрати.
Хоча багато депутатів скаржилися на те, що уряд не показав їм остаточну версію проекту бюджету до голосування, їм необхідно було прийняти його до кінця цього року для того, щоб швидко відновити співпрацю з МВФ.
Побоюючись загострення фінансової кризи у зв’язку з тим, що резерви центрального банку в цьому році скоротилися в два рази, що дозволяє забезпечити лише один місяць імпортних закупівель, представники МВФ в цьому місяці прийшли до висновку, що Україна потребує більшої фінансової допомоги в розмірі 15 млрд . дол. на додаток до діючої кредитної програми, що передбачає виділення 17 млрд. дол.
Податкове законодавство було прийнято тільки після 10 години виснажливих переговорів, які стали випробуванням на міцність для прозахідної коаліції. Ці закони спрямовані на підтримку малого та середнього бізнесу, позбавлення від масштабної тіньової економіки, а також на те, щоб змусити олігархів віддавати «більш справедливу частку доходів» їхніх підприємств, за словами чиновників.
Народні депутати назвали ці закони «новим суспільним договором» для формування економіки, яка довгий час вважалася підконтрольною олігархам.
«Ми розробили правильний пакет, який дозволить нам, з одного боку, ввести справедливу систему оподаткування, а з іншого боку, наповнити бюджет», – сказав прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
Був введений контроль над прибутком, який переводиться в офшорний «податковий рай» за допомогою схем трансфертного ціноутворення.
В олігархів, за словами пана Яценюка, «більше не буде можливості приховувати свій стан і доходи в офшорних зонах».
З метою спростити ведення бізнесу в країні, де, як відомо, діє одна з найбільш недружніх систем оподаткування в світі, загальна кількість податків буде зменшено з 22 до 9.
Внески до пенсійного фонду, які в даний час складають близько 41%, повинні скоротити до 16,4%. Чиновники сподіваються, що цей захід дозволить розширити базу збору, змусивши підприємців відмовитися від широко поширеної практики «зарплати в конвертах».
Відчайдушні заходи для відновлення довгострокового зростання і швидкого подолання дефіциту бюджету були зроблені після скорочення ВВП приблизно на 7% в цьому році в результаті анексії Росією Криму та триваючого восьмимісячного військового протистояння з сепаратистами, яких підтримує Москва, та які контролюють самопроголошені східні регіони.
Для фінансування збільшення витрат на оборону, незважаючи на подальше скорочення економіки, яке очікується в наступному році, Київ планує різко скоротити витрати і створити нові джерела доходу.
Дуже сильно збільшаться податки на предмети розкоші, в тому числі дорогі автомобілі, пасивний дохід, ліцензійні платежі, дивіденди від офшорних компаній, сигарети і алкоголь.
Було введено і 10-відсотковий податок на лотереї; буде також податок на нерухомість для великих квартир і будинків, збільшиться і плата за видобуток вуглеводнів.
Рішення більше не відшкодовувати ПДВ зернотрейдерам може викликати протест з боку міжнародних аграрних підприємств, які вклали величезну кількість грошей в країну.
Після довгих дебатів законодавці підтримали плани уряду ввести додатково від 5 до 10% митних зборів на імпортовані товари протягом року.
Пан Яценюк сказав, що його уряд пояснить, чому вкрай необхідні захисні заходи, під час консультацій з іншими країнами-членами СОТ і Євросоюзом, з яким Київ цього року підписав угоду про вільну торгівлю.
Українські чиновники сподіваються, що більш високі імпортні мита принесуть 1 млрд. дол. додаткових доходів у державну скарбницю, в той час як в наступному році прогнозують дефіцит у розмірі 3,7% ВВП.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас