Чому електроенергію потрібно вимикати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому електроенергію потрібно вимикати

Енергетика
1310
З моменту постійних відключень електроенергії, яку більшість українців відчула на собі у 1990-х роках, минуло багато років. Але історія повторюється, і сьогодні знову маємо відключення електроенергії по всій території України.
1 грудня відбулося перше аварійне відключення 1-5 черг загальним обсягом 1473,5 МВт. Основними його причинами, за повідомленням ДП НЕК “Укренерго”, були від“єднання від мережі енергоблоку №3 на Запорізькій атомної електростанції (28.11.2014) та ремонт 19-ти енергогенеруючих одиниць на теплових електростанціях. За інформацією підприємства, ці радикальні заходи були викликані також значним зниженням температури зовнішнього повітря і, як результат, збільшенням попиту на тепло та електроенергію, а також перевищенням встановлених лімітів споживання енергопостачальними компаніями.
На жаль, з часом дефіцит потужності збільшився, тому для забезпечення надійної роботи енергосистеми 9 грудня були введені жорсткіші графіки відключень, загальним обсягом 2116 МВт. Цікавий факт: 05 грудня енергоблок № 3 ЗАЕС був знову підключений до мережі, але аварійного ремонту на той час потребували вже 26 енергоблоків ТЕС.
Іншими словами, основними причинами збільшення графіків аварійних відключень є дефіцит палива, руйнування електричних мереж та пошкодження інфраструктури внаслідок бойових дій в Донецькій та Луганській областях.
Втім, у цій темі ми не унікальні. Аварійні відключення електроенергії з різних причин відбуваються по всьому світу. Світовий банк щодо відключень електроенергії на 2013 рік надає таку статистику (рис.1).
Чому електроенергію потрібно вимикати
Розвинуті країни світу, як видно з рисунку, поки не мають відключень електроенергії. Але деякі країни, що розвиваються, переживають їх регулярно. Крім того, відключення загрожують більшості держав Європейського Союзу через дефіцит електроенергії, викликаний зниженням температури зовнішнього повітря.
Безумовно, аварійні відключення електроенергії мають негативний вплив на наше життя. Але, все ж таки, давайте погодимося, що сьогодні в Україні склалася критична ситуація. На сході країни йде справжня війна. Зруйновано кілометри електричних мереж в Донецькій та Луганській областях, пошкоджена інфраструктура електропостачання. При дефіциті палива вкрай неефективне виробництво, транспортування, розподіл та використання електроенергії. Цей перелік можна подовжувати нескінченно.
Однак, окрім негативних наслідків для населення, є позитивний ефект аварійних відключень. Сподіваюся, тоді кожен українець зрозуміє, що електроенергія — це не безлімітний ресурс, який можна бездумно витрачати, а потрібно все ж економити. Ми більше не маємо права нехтувати словами “енергетична безпека”, адже ми опинилися в ситуації, коли далі тягнути вже просто не можна.
Тепер кожен з нас повинен взяти відповідальність на себе за ефективне використання електроенергії, за вимкнене вчасно світло, відключені прилади, за заходи з підвищення енергоефективності у всіх сферах нашої діяльності. Адже лише разом ми можемо вплинути на якість нашого життя.
І заради того, щоб країна вийшла з існуючої кризи та підвищила енергетичну незалежність, я згодна кілька годин провести у темряві.
Марія Буравльова, керівник напрямку відновлювальних ресурсів Інституту Енергоефективності України
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас