Цікавий хід: аграріям залишили податкові пільги, але скасували відшкодування ПДВ при експорті зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цікавий хід: аграріям залишили податкові пільги, але скасували відшкодування ПДВ при експорті зерна

Аграрний ринок
1932
Верховна Рада схвалила законопроект №1578 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України.
Зокрема, Кабмін запропонував залишити спецрежим з оподаткування для агровиробників. За це в неділю проголосувало 250 депутатів.
Було також прийнято рішення не відшкодовувати ПДВ при експорті сільгосппродукції. Це стосується як зернотрейдерів, так і виробників, які самостійно займаються експортом продукції.
Рішення було прийнято, незважаючи на те, що Кабмін раніше пропонував залишити відшкодування ПДВ для сільгоспвиробників.
“Всі повинні бути в рівних умовах під час кризи. Якщо не відшкодовують ПДВ при експорті зерна, то це має стосуватися всіх гравців ринку”, – зазначив Олег Березюк, лідер фракції “Самопоміч”.
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив в Раді, що після 1-го кварталу 2015 питання відшкодування ПДВ сільгоспвиробникам буде переглянуто.
“Обікрали сільгоспвиробника десь на 7 млрд гривень. Це неузгоджена позиція, яка, очевидно, була підготовлена. Я за цю пропозицію не голосував і це пряма шкода, в першу чергу, для сільгоспвиробників. Будемо розбиратися чому так сталося, будемо звертатися до коаліції , щоб провели розслідування. Раніше з Кабінетом міністрів ми погоджували, що сільгоспвиробнику відшкодовується ПДВ при експорті “, – прокоментував прийняте рішення аграрій Аркадій Корнадскій,“Блок Петра Порошенка”.
На думку Юрія Луценка, село, швидше за все, програло. В результаті прийняття цього рішення бюджет виграв, але чи виграло село, покаже час, вважає депутат.
“Якщо у зернотрейдера забирають повернення ПДВ, він своє все одно залишить, знизивши закупівельну ціну на 20 відсотків”, – заявив Юрій Луценко.
Як повідомлялося, режим пільгового оподаткування для сільгоспвиробників діє в Україні з 1999 року. Він включає фіксований сільгоспподаток, акумуляцію сільгосппідприємствами коштів ПДВ, а також підтримку тваринницьких господарств за рахунок перерахування ПДВ переробних компаній.
У той же час в середині серпня прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначив, що існуюча модель оподаткування агропідприємств, а також система надання їм дотацій, повинні бути змінені. У цьому зв’язку Кабінет міністрів в рамках проведення податкової реформи запропонував перевести на загальну систему оподаткування, у тому числі обкладення податком на додану вартість, агропідприємства, річний оборот яких становить понад 20 млн грн і земельний банк яких налічує понад 3 тис. га земель сільгосппризначення. Такі підприємства становлять не більше 10% від загального числа агропідприємств.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас