Підвищення рентної ставки спровокує падіння обсягів видобутку газу в Україні в 1,5-2 рази, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення рентної ставки спровокує падіння обсягів видобутку газу в Україні в 1,5-2 рази, - експерти

Енергетика
322
Експерти критично оцінили ініціативу уряду підняти рентну ставку на видобуток вітчизняного газу до 70%, оскільки це зупинить розвиток галузі і зруйнує перспективу нарощування власного видобутку. Про це представники газового ринку заявили під час прес-конференції в п’ятницю, 26 грудня.
За словами фінансового директора компанії “Карпати газ” Артура Сомова, підприємства будуть змушені елементарно скоротити видобуток.
“Як результат, обсяг надходжень до бюджету залишиться на старому рівні, але Україна змушена буде докупити додатково в найближчі 3 роки близько 2,5 млрд куб. м газу. При цьому, якщо в поточній ситуації близько 70% від виручки вітчизняних видобувних компаній повертається в бюджет України, то при закупівлі імпортного газу, всі 100% – це чистий валютний відтік з України “, – підкреслив Сомов.
Генеральний директор НДіКБ бурового інструменту, доктор наук Ярослав Кунцяк також заявив, що прогноз по надходженню до Держбюджету від збільшення рентних платежів нереалістичний.
“Потрібно не відсотки ренти збільшувати і тим самим заморозити увесь газовий видобуток в Україні, а допомагати компаніям розробляти нові родовища. У нас є наукові розробки як добувати газ на великих глибинах. Ми маємо чіткі підрахунки, що при цьому Україна повністю покриє свою потребу в газі внутрішнього видобутку. Адже в 1970 рр. на території України видобувалося понад 70 млрд куб. м газу! Все це можна реанімувати. В Україні одні з кращих фахівців у цій сфері і є ще своя технологічна база.У нас велика кількість законсервованих родовищ ще з часів Радянського союзу, які можна також вводити в роботу і добувати з них газ. Якщо розконсервувати і запустити в роботу ці свердловини, то видобуток підніметься вже найближчим часом на 30% “, – відзначає Кунцяк.
Сомов акцентує, що несприятливі умови інвестицій у газовидобувну галузь переорієнтує інвесторів на Польщу і Румунію, які зараз створюють більш привабливі фіскальні умови для інвестування в добувну галузь.
“Так, за даними Ernst & Young (World bank database) гранична податкова ставка при видобутку нафти і газу в Польщі становить 19%, в Азербайджані 26%, а в Румунії – 30%. При цьому в Польщі та Азербайджані податки стягуються з прибутку, а не з доходу, як це робиться в Україні “, – відзначає він.
Директор департаменту енергетики Міжнародного центру перспективних досліджень Наталія Слободян додала, що внутрішній видобуток нафти і газу в Україні перебуває в стані стагнації, але наша держава має невикористаний потенціал природного та нетрадиційного газу.
“За даними інших зарубіжних дослідницьких центрів (зокрема, Стратфор) Україна має значні поклади природного газу. Найбільша їх частина зосереджена в східному регіоні (близько 85%). На західний і південний регіони припадає приблизно 15% покладів (відповідно 10 і 5%). Але ситуація ускладнюється тим, що майже половина запасів газу розміщена на родовищах, які знаходяться в кінцевій стадії розробки”, – зазначила Слободян.
Слободян також підкреслила, що Україні дуже пощастило, адже ми володіємо найпотужнішими в Європі підземними сховищами газу загальною ємністю близько 35 млрд куб.м. Ці потужності мають подвійне стратегічне значення для України: резерв на випадок збою поставок блакитного палива з Російської Федерації та потужний фінансовий актив у вигляді газового хаба.
Експерти ринку прогнозують, що при підвищенні урядом ставки рентних платежів, приватні газовидобувні компанії скоротять персонал в 2,5-3 рази, а також відбудеться падіння обсягів вітчизняного видобутку в 1,5-2 рази протягом наступних 3 років, що призведе, у свою чергу, до зростаючого дефіциту газу українського видобутку. У свою чергу, його треба буде заміщати імпортним газом (до 0,5 млрд в 2015 г.). Таким чином, державний бюджет кумулятивно недоотримає близько 12,5 млрд грн протягом наступних 3 років, а країна повинна буде додатково імпортувати 2,5 млрд куб. м газу, що критично поглибить її енергозалежність від тієї ж Росії. І відповідальність за такий крок і його наслідки в повній мірі зараз на уряді України.
Як відомо, Кабінет міністрів України пропонує парламенту ввести на 2015 підвищення ставки ренти при видобутку газу приватними компаніями. Відповідна ініціатива міститься в проекті змін Податкового кодексу, внесеного до Верховної Ради.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас