В ЄС готові купувати українські баранину і козлятину, але м'яса не вистачає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ЄС готові купувати українські баранину і козлятину, але м'яса не вистачає

Аграрний ринок
1044
ЄС дозволив експорт баранини і козлятини, проте виробництво цього виду м’яса в Україні “не дотягує” до розмірів квоти.
Європейський союз (ЄС) щорічно імпортує близько 200 тис. тонн баранини і козлятини. Основні поставки ведуться з Нової Зеландії, невеликі партії завозяться з Австралії, Македонії, Чилі та Аргентини. У світі імпорт баранини демонструє стрімке зростання. Найбільшими покупцями є Китай, Великобританія, США, Саудівська Аравія і Німеччина.
На сьогоднішній день в Україні 87% овець і кіз міститься в індивідуальних господарствах, тому обсяги виробництва баранини і козлятини на сільськогосподарських підприємствах є низькими. Загальне виробництво цього виду м’яса в минулому році склало 18,7 тис. тонн. У цьому році через окупацію Криму та скорочення поголів’я дрібної рогатої худоби виробництво, за прогнозами асоціації УКАБ, зменшиться до 16,5-16,6 тис. тонн.
За 11 місяців 2014 офіційний експорт баранини і козлятини з України склав всього 5 тонн на загальну суму $ 19 тис. Найбільшим ринком збуту став Азербайджан з часткою 75%, також невеликі партії поставлялися в Китай і Панаму.
“Для експорту даного м’яса в ЄС виробники повинні пройти сертифікацію, однак в Україні сучасні підприємства з виробництва баранини і козлятини практично відсутні”, – повідомила Аліна Жарко, експерт аграрних ринків УКАБ.
Цією ж причиною – відсутність промислових виробників – пояснюється і наявність істотного незадоволеного попиту на продукти з козячого молока.
Так згідно з даними опитування, проведеного асоціацією УКАБ і агентством AgriSurvey, лише 5% споживачів вважають, що козяче молоко досить добре представлено на полицях українських магазинів. При цьому 86% респондентів купували б продукти з козячого молока, якби доступ до них був кращим, а ціна такої ж, як на продукти з коров’ячого молока, а 69% готові купувати їх за ціною вище, ніж на продукцію з коров’ячого молока, але за умови кращого доступу.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас