Безцінні платежі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безцінні платежі

Фінтех і Картки
647
Банкіри попросили Нацбанк відмовитися від плати в 40 копійок за проведення зарплатних платежів. Так вони хочуть стимулювати клієнтів активніше користуватися своїм правом вільно вибирати установу для виплат. Однак інші витрати клієнтів при індивідуальному виборі банку все ще високі.
Право вибору
Банкіри домагаються для своїх клієнтів вільної реалізації права вибору банку для отримання зарплати. Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем ЕМА звернулася до Нацбанку з пропозицією скасувати плату за платіжки, які підприємства відправляють в банки для нарахування зарплат своїм співробітникам. Остаточним одержувачем цієї плати є НБУ, так як грошовий переказ здійснюється через його систему електронних платежів.
Комісія за платіжку становить близько 40 копійок. «Плату отримує Нацбанк, але для нього вона просто нікчемна. НБУ заробляє зовсім на інших речах. Тому ми чекаємо від нього відмови від отримання комісії з цих платіжками, а також донесення до банків і підприємств інформації про те, що фізособи можуть самі вибирати собі банк для обслуговування », – говорить директор асоціації Олександр Карпов.
При цьому банки отримують комісію за обслуговування зарплатних проектів. Її розмір становить 0-1% залежно від розміру підприємства. Тому в тому випадку, якщо ряд співробітників підприємства відмовляються отримувати зарплату в «зарплатному» банку підприємства, їм доводиться самим оплачувати цю послугу. «Якщо обслуговування клієнта відбувається безкоштовно, то сенс піклуватися про нього у банку мінімальний. Але при цьому загострюється конкуренція, так як при поганому обслуговуванні клієнт просто перейде в інший банк », – зазначає Олександр Карпов.
Співробітники заплатять
Співробітники компаній не поспішають відкривати карткові рахунки для отримання зарплати в самостійно вибраному банку, оскільки обслуговування не є дешевим – в різних банках становить від 0 до 200 грн в рік. Крім того, клієнтам доводиться платити комісії за різні операції: зарахування, переказ коштів, інтернет-банкінг, зняття грошей через банкомати. У зарплатних проектах такі послуги, як правило, безкоштовні. «Зазвичай, коли банк отримує підприємство на обслуговування, то займається не тільки обслуговуванням його зарплатних проектів, але також і кредитуванням співробітників на пільгових умовах. Якщо половина працівників раптом відмовляться від обслуговування в цьому банку, то йому буде вже нецікаво пропонувати знижені ставки за кредитами і для інших клієнтів », – розповідає заступник голови правління одного з великих банків.
Конкурентний варіант
Банкіри вважають можливість вибору установи для отримання зарплати позитивною, але в силу фінансових причин нею рідко хто користується. Особливої актуальності це питання набуло в поточному році, коли уряд почав примусово переводити бюджетні організації на обслуговування в держбанки.
Приватні банки очікувано виявилися незадоволені такою ситуацією. «Конкуруючий підхід буде позитивним для всіх. Ринок уже дозрів для того, щоб надати можливість клієнту самостійно вибирати банк для отримання зарплати », – упевнений директор департаменту маркетингу і сегментів Укрсоцбанку Дмитро Коваленко.
Фінансисти вважають, що у регуляторів є всі можливості стежити за станом банків, щоб не допустити проблем з виплатою зарплат. «Ще з 1995 року НБУ може відстежувати роботу банків в щоденному режимі аж до філій і відділень, у яких є МФО. Це колосальні обсяги інформації, які характеризують їх діяльність і навіть грошові потоки. Можна просто поставити червону кнопку у людей, які приймають рішення в Нацбанку і Мінфіні, щоб у випадках, коли стан конкретного банку наближається до того, що він може припинити виплати, тут же переводити виплату зарплати в іншу установу», – радить радник голови правління ПриватБанку Віктор Лисицький.
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас