Навіщо податківцям контроль над трансферним ціноутворенням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навіщо податківцям контроль над трансферним ціноутворенням

Казна та Політика
498
25 грудня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про удосконалення податкового контролю за трансферним ціноутворенням (ТЦО). При його доопрацюванні до другого читання пропонується виключити норму про розширення контролю на внутрішні операції між резидентами, поширити дію закону на металургійну, хімічну та інші галузі, для яких зараз зроблені виключення, і внести інші зміни.
Великий інтерес політиків до теми ТЦО пояснюється тим, що цей механізм є одним з головних каналів виведення коштів за кордон і зменшення сплати податків (в першу чергу податку на прибуток). Але якби ТЦО застосовувалося тільки для цих цілей, то його б давно просто заборонили. Однак воно в усьому світі існує, хоча і піддається податковими органами жорсткому контролю.
Суть ТЦО як методики фінансового управління полягає в тому, що компанії всередині одного холдингу або підрозділу однієї компанії надають один одному послуги, передають товари не за собівартістю, а за цінами, так званим передавальними або трансферними. Мета цього полягає в підвищенні ефективності діяльності окремих одиниць холдингу або компанії. При цьому одна з одиниць може бути створена спеціально для цілей зменшення податків, сплачуваних усією структурою, наприклад, шляхом розміщення в офшорній зоні.
ТЦО саме по собі не є злом, укладання угод між залежними особами не є правопорушенням. Завдання податківців полягає в тому, щоб усунути вплив взаємозалежності осіб на умовах угод, при цьому не забуваючи про те, що відбувається втручання в не заборонену законом господарчу діяльність.
Контроль над трансфертними цінами, на відміну від звичайної податкової перевірки, не переслідує мети виявлення порушення норм податкового права. По суті, це процедура визначення суми податку, спрямована на його справедливе стягування в умовах, однакових як для залежних, так і для незалежних учасників ділового обороту.
Як правило, національне законодавство з ТЦО використовує в якості основи норми керівництва ОЕСР з трансфертного ціноутворення (OECD Transfer Pricing guidelines 2010). У ньому дається визначення пов’язаних осіб, визначаються ознаки контрольованих угод та порядок визначення справедливих цін, наводиться зміст звітності по ТЦО та ін.
Сергій Гусєв
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас