Через введення збору на імпорт Україна загрожує позбавлення пільг у торгівлі з ЄС - EBA — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через введення збору на імпорт Україна загрожує позбавлення пільг у торгівлі з ЄС - EBA

Казна та Політика
5244
Законопроект про введення додаткового імпортного збору з усіх товарів, яке підтримала в четвер, 25 грудня, в першому читанні Верховна Рада, не відповідає правилам Світової організації торгівлі (СОТ) і може позбавити Україну безмитного режиму торгівлі з Євросоюзом.
Про це йдеться в прес-релізі Європейської бізнес-асоціації (EBA).
Введення збору, як зазначили в EBA, призведе до зростання цін для споживачів і викличе труднощі для компаній-імпортерів, погіршивши умови ведення бізнесу на Україні. Сам законопроект, як зазначили в асоціації, порушує Генеральну угоду з тарифів і торгівлі СОТ та інші міжнародні договори.
При цьому Київ, незважаючи на преференційний режим торгівлі з ЄС, не погодив введення збору з Євросоюзом, хоча був зобов’язаний це зробити. «Це, в свою чергу, загрожує скасуванням безмитного режиму, в односторонньому порядку наданої Європейським союзом для українських товарів», – попередили в асоціації.
У четвер Рада з третьої спроби підтримала в першому читанні законопроект «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 року», який покликаний зрівноважити платіжний баланс України і допомогти поповнити бюджет.
Законопроект передбачає введення збору на 12 місяців з 1 січня 2015 року. Імпорт продуктів пропонується обкласти збором у 10 відсотків, решта товари – в 5 відсотків. При цьому його пропонується не застосовувати для ввезення газу, нафти і нафтопродуктів, енергетичного вугілля, електроенергії та гуманітарної допомоги.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас