6 порад від легендарного Уоррена Баффета - як краще розпорядитися грошима в 2015 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

6 порад від легендарного Уоррена Баффета - як краще розпорядитися грошима в 2015 році

Світ
9202
Уоррен Баффет генерує нові інвестиції як надпотужна електростанція, тому важко перерахувати його досягнення так, аби він при цьому не був схожим на героя рекламної кампанії пива Dos Equis “Найпривабливіший чоловік в світі”.
  • Він зробив свою першу покупку акцій, коли йому було 11 років, а 99 відсотків від свого $63-мільярдного статку заробив після 50-ти.
  • Він самотужки надав гроші для проведення мільярдної лотереї Pepsi “Billion Dollar Sweepstakes”
  • Люди вишиковуються у чергу, аби сфотографуватися з його гаманцем.
Оракул з Омахи є одним з найвпливовіших бізнесменів у світі – і, можливо, найбільш скромним. Мільярдер колись поскаржився, що “більшість іграшок приносять більше клопотів”. Кожного разу, коли він на каналі CNBC розповідає про утримання балансової вартості акцій компанії Berkshire Hathaway, він закликає студентів не влазити у борги по кредитних картках і збільшувати власні заощадження.
Оскільки рік добігає кінця, ми зібрали усі поради Баффета за 2014 рік, починаючи від піднесених (Ціна – це те, що ви платите, а цінність – це те, що ви отримуєте) і закінчуючи смішними (“бичачий ринок” схожий на секс. Він відчуває себе найкраще, перед тим як закінчитися”).
Як результат, пропонуємо вам 6 порад про те, що треба робити з грошима у 2015 році, з вуст майстра.
1. Переведіть ваше майно в індексні фонди
У своєму листі до акціонерів Berkshire Hathaway, Баффет розкрив свій план щодо нерухомості, нагадуючи читачам, аби вони тримали свої інвестиції в безпеці, недорого і з прицілом на довгострокову перспективу.
Виявляється, він планує перевести всі гроші своєї дружини в старий, нудний і прибутковий продукт, як і сам Баффет.
“Моя порада до попечителів не може бути простішою: покладіть 10% від грошових коштів у короткострокові державні облігацій і 90% в дешевий індексний фонд S&P 500. Я пропоную Vanguard (велика американська інвестиційна компанія – ред..) Я вважаю, довгострокові результати від цієї політики перевершать ті, які будуть досягнуті більшістю інвесторів – будь то пенсійні фонди, установи чи фізичні особи – які наймають для цього менеджерів із величезними гонорарами”.
2. Тримайтеся подалі від Bitcoin
Враховуючи всеохоплюючу огиду Баффета до технологій, ця порада – не дивина; Оракул відмовляється інвестувати в те, у чому він не розбирається, а він не розбирається в технологічному секторі, не рахуючи інвестиції в IBM.
Але Баффет не хоче інвестувати в Bitcoin не через те, що це технічні інвестиції – а через те, що це не вид інвестицій взагалі, тому що у Bitcoin не має вартості, як він пояснив у березні в інтерв’ю на CNBC.
“Тримайтеся подалі від цього. Це міраж, по суті. … Це спосіб передачі грошей. Він дуже ефективний і ви можете провести його анонімно, і так далі. Чек – також спосіб передачі грошей. Чеки коштують багато грошей лише тому, що вони можуть передавати гроші? А грошові перекази? Ви можете передавати гроші і платіжні доручення. Люди роблять це. Я сподіваюся, що Bitcoin стане кращим способом для цього, але ви можете зробити це багатьма різними способами, і так і буде. Ідея того, що у Bitcoin є величезна внутрішня цінність – всього лише жарт, на мій погляд “.
3. Навчіться читати фінансову звітність
Баффет дав цю пораду Трі Гріннеру, 17-річному хлопцеві з лімфомою Ходжкіна, який нещодавно домігся стажування у Goldman Sachs за допомогою Make-A-Wish Foundation. Баффет здивував стажера дзвінком під час інтерв’ю на CNBC в серпні, давши йому цю пораду:
“Пройдіть усі бухгалтерські курси, які зможете знайти. Бухгалтерський облік – це мова бізнесу. … Це полегшить усі роки, які підуть на те, аби навчитись читати фінансову звітність, аби вільно розуміти її, оскільки це окрема самостійна мова. Пізнання іноземної мови вимагає трохи досвіду, трохи вивчення, але це повністю окупиться згодом.”
4. Зосередьтесь на заощадженні, а не на тому, як швидко розбагатіти
Як не дивно, Баффет видав цю пораду на шоу Дена Патріка (Dan Patrick Show), коли він просував свій практично невиграшний проект тоталізатора.
Тоталізатор, організований Баффетом і компанією Quicken Loans, обіцяв виплатити нагороду в $1 мільярд тому, хто запропонує ідеальний прогноз ігр Національної асоціації студентського спорту March Madness. (Шанси на виграш були приблизно 1 до 9,2 трильйона – шансів виграти у лотерею Powerball було в 53 мільярди разів більше). Проте, порада оракула була твердою:
“Найбільша помилка – не виробити в себе звичку заощаджувати у відповідний період. Тому що заощаджувати – це звичка. І потім, про спроби швидко розбагатіти. Досить легко нажити статок, повільно заощаджуючи. І не так просто розбагатіти швидко”.
5. Коли ціни на акції падають, купуйте – не продавайте
2014 був волатильним роком для ринку і багатства Баффетта; інвестор втратив близько $2 млрд протягом декількох днів у жовтні, коли Кока-Кола і IBM прийняли удар після щоквартальних звітів про доходи. Баффет зберіг спокій, хоча в кількох інтерв’ю пояснив, чому він був шанувальником ведмежих ринків.
Звичайно, коли у вас є $63 млрд в запасі, такий удар – це як втрата грошей на обід. Але як пояснив Оракул, інвестори з тремтячими пальцями рідко досягають успіху.
“Мені подобається купувати (акції), коли вони йдуть вниз, і чим більше вони йдуть вниз, тим більше мені подобається купувати. … Якби ви сказали мені, що ринок піде вниз на 500 пунктів на наступному тижні, я б вчора купив ті ж підприємства та акції. Я не знаю, як пояснити, що ринок збирається робити. Я знаю, як вибрати правильний бізнес для покупки і володіння протягом тривалого періоду часу “.
6. Перестаньте робити вигляд, що ви експерт
“Якщо ви не інвестуєте в те, на чому ви знаєтесь – тоді це просто азартні ігри,” сказав Баффет на CNBC раніше цього року. Це порада, від якої він рідко відхилявся. І це причина, з якої технології, золото та авіакомпанії ніколи не отримають його грошей (або, у випадку авіакомпаній, не отримають його грошей знову). Як він написав у своєму листі до акціонерів у 2014 році:
“Вам не треба бути експертом, щоб домогтися задовільного рівня прибутковості інвестицій. Але якщо ви його не досягаєте, треба переглянути свої обмеження і дотримуватися курсу, який дасть хроші результати. Тримайте речі простими і не стрибайте через паркани. Якщо обіцяють швидкий прибуток, дайте таку ж швидку відповідь “ні”.
Lucy Mueller, Business Insider
Переклад – Тетяна Гордієнко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас