В українців стали виникати проблеми з платіжними картками проблемних банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В українців стали виникати проблеми з платіжними картками проблемних банків

Фінтех і Картки
8633
В українців стали виникати проблеми з платіжними картками: банкомати не видають з них готівку, а в магазинах вони не спрацьовують при покупках в POS-терміналах. Раніше це відбувалося з картками банків, в які введена тимчасова адміністрація, а тепер складності стали виникати і у фінустанов, які офіційно не вважаються проблемними.
«Зазвичай це відбувається через те, що вони вчасно не поповнюють гарантійні депозити, які повинні тримати в VISA і MasterCard. Банки порушують правила платіжних систем, так що ті мають повне право їх покарати – відключити їх клієнтів», – пояснило джерело в Нацбанку. Але фінансисти відразу пояснюють: у разі відключення платниками, фінансисти втрачають зв’язок лише зі своїми партнерами – іншими банками.
«Банкомати ж свого банку (що випустив карту) гроші видавати повинні, інакше проблема не пов’язана з гарантійними депозитами, і є інші нюанси», – сказав директор Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем (EMA) Олександр Карпов.
Іншою проблемою можуть бути неповернення по міжбанківських кредитах: якщо банк не повертає кредити колегам (іншим фінустановам), ті тут же закривають на нього ліміти і перестають видавати готівку його клієнтам у своїх банкоматах.
Ще один варіант – це гостра нестача готівки і технічні складності, до речі, самі фінансисти всі намагаються списати саме на них. «У нас були технічні проблеми у зв’язку зі збільшенням кількості операцій перед Новим роком. Обсяги постійно збільшуються. Але тепер карти вже працюють », – запевнив співвласник Дельта банку Микола Лагун.
Аналогічні аргументи наводить і прес-служба Надра Банку: «З урахуванням традиційного для передноворічного періоду зростання обсягу операцій по всій системі, збої в роботі операційного обладнання банку-еквайра іноді можуть відбуватися через пікового навантаження, обслуговуючого картку «чужого» банку, при розрахунку за допомогою POS-терміналу.
Відключені іншими банками фінансисти обіцяють швидше наповнювати готівкою свої банкомати. «Почнемо це робити після Нового року. Тоді ж і станемо виплачувати в повному обсязі депозити», – пообіцяв Микола Лагун.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас