НБУ домовився з позичальниками про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів: важливі деталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ домовився з позичальниками про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів: важливі деталі

Кредит&Депозит
10221
Національний банк домовився з позичальниками про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів.
Про це йдеться в повідомленні Нацбанку.
У ході наради, яка відбулася в середу в Національному банку, сторони погодили положення проекту меморандуму про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів.
Меморандум передбачає конвертацію заборгованості за такими кредитами (залишок по основній частині яких не перевищує 2,5 млн гривень за офіційним курсом на 1 січня) в гривню за курсом на день реструктуризації.
Банк зобов’язаний буде пробачити суму різниці реструктурованого кредиту (на різницю нараховується процентна ставка 0,01% річних) між курсом кредиту в день реструктуризації і курсом на 1 січня пропорційно погашенню боржником заборгованості за кредитом.
Передбачається фіксація процентної ставки суми кредиту, яка була реструктуризована за курсом на 1 січня на рівні не вище, ніж зазначено в договорі протягом 3 років з моменту конвертації.
Банк зобов’язується списати неустойку (штраф, пеню), яка виникла в результаті неналежного виконання зобов’язань позичальником за кредитним договором перед ним на момент реструктуризації.
При цьому за заявою позичальника може бути замінена ануітетна форма погашення кредиту на класичну (стандартну)
Обмежується предметом іпотеки відповідальність позичальника за договором валютного споживчого кредиту, крім кредитів, які виступають забезпеченням за зобов’язаннями кредитора (термін “іпотека” в значенні, визначеному в законі “Про іпотеку”);
Забороняється поступка права вимоги іншим фінустановам за валютним кредитним договором без попередньої пропозиції погашення заборгованості позичальником за ціною поступки права вимоги.
НБУ створює спеціальну комісію з дотримання положень даного меморандуму.
Меморандум повинен вступити в силу з моменту вступу в силу закону про внесення відповідних змін до Податкового кодексу щодо банків та фізичних осіб-позичальників споживчих кредитів в іноземній валюті.
Як повідомлялося, раніше НБУ заявив про досягнення консенсусу з громадськістю з питання реструктуризації валютних кредитів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас