Податкова реформа: як українцям жити по-новому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова реформа: як українцям жити по-новому

Казна та Політика
3426
Кабінет Міністрів вніс на розгляд Верховної Ради зміни до Податкового кодексу. На його основі будуть приймати Державний бюджет на 2015 рік.
Законопроект передбачає чимало кардинальних змін, які торкнуться гаманців громадян. Наприклад, вводиться податок на будь-яке житло, купівлю валюти, потужні автомобілі, продовжується дія військового податку. Також оподатковуватимуться пенсії, які перевищують три мінімальні зарплати (1218 гривень).
Однак найбільш кардинальні зміни передбачаються в декларуванні доходів громадян. У разі прийняття змін до ПК фіскали контролюватимуть витрати громадян шляхом обмеження готівкових розрахунків. Перевищення витрат над доходами обкладатиметься податком у 30%.
INSIDER відібрав із 200 сторінок “податкової реформи” найважливіші зміни, яких варто очікувати наступного року.
Тотальний контроль
Вводиться декларування доходів фізичними особами. З січня по листопад 2015 року всі громадяни повинні будуть подати так звану “нульову” декларацію. В ній потрібно вказати всі доходи, в тому числі отримані незаконним шляхом: готівкові гроші, заощадження, банківські метали, рухоме та нерухоме майно, цінні папери, частки/паї в юридичних особах.
Якщо фізична особа не задекларує доходи, то податкова автоматично вважатиме, що вартість активів платника податків становить 200 тис. грн. При цьому наявні кошти й активи вже не враховуватимуться фіскалами.
Якщо українець задекларує більш ніж 200 тис. грн готівкою, то ці кошти мають бути внесені на рахунок у банк до дня декларування і зберігатися там протягом року. У разі дострокового знаття цих коштів платник податків зобов’язаний буде сплатити державі 3% від їх вартості. І так само доведеться сплатити 3%, якщо задекларована сума – понад 200 тис. грн не буде покладена в банк.
Декларування доходів громадян вводиться для контролю за їхніми витратами. Податкова може перевірити доходи та витрати платника податків, якщо вартість його активів перевищує задекларовану/документально підтверджену суму доходів у розмірі 40 мінімальних зарплат (48720 грн).
Перевірка також може бути, якщо обсяг витрат фізособи на 40 “мінімалок” перевищить суму задекларованих.
При визначенні джерел походження коштів, використаних для здійснення витрат, податкова буде враховувати доходи інших членів родини, або осіб, що спільно проживають із платником податків.
Рішення про проведення перевірки за витратами та доходами платника податків прийматиме керівник або його заступник місцевої податкової. У такому рішенні обов’язково мають вказуватися обставини для здійснення документальної перевірки.
Якщо фіскали виявлять перевищення витрат громадянина над обсягом його доходів, то таким чином буде визначена база для оподаткування, яка дорівнює різниці перевищення витрат над доходами (враховуються і заощадження, вказані в “нульовій” декларації).
Далі платнику податків буде надіслано податкове повідомлення про сплату суми податку, який дорівнюватиме 30% встановленої бази оподаткування (різниця між витратами та задекларованими/документально підтвердженими доходами).
При цьому держава гарантує амністію всім декларантам. Тобто проти платників податків не будуть порушувати кримінальні справи через придбанні активи та майно за кошти, отримані незаконним/напівзаконним шляхом. Крім того, держава не вимагатиме доводити джерела походження активів, вказаних у “нульовій” декларації.
У прикінцевих положеннях змін до ПК вказано, що неподання/несвоєчасне подання громадянином декларації про доходи або перекручування даних у ній тягне за собою попередження або штраф від 3 до 8 неоподаткованих мінімумів (17 грн – неоподаткований мінімум).
Для контролю витрат фізичних осіб у Податковому кодексі встановлюється граничний розмір готівкових розрахунків. Так розрахунок у готівці протягом дня між фізобою і підприємством не може перевищувати 15 мінімальних зарплат (18270 грн). Такі ж обмеження встановлені між фізособами за договорами купівлі-продажу та підприємствами.
Від автомобілів до пенсій
Так звана реформа податкового законодавства збільшує ставку податку на доходи фізичних осіб. Це той податок, що громадяни сплачують щомісяця зі своєї офіційної зарплатні в розмірі 15% або 17% – якщо місячний дохід перевищує 12,8 тис. грн.
Відтепер працівник сплачуватиме 15% від місячного доходу, який не повинен перевищувати 12180 грн. Якщо сума доходу буде більшою, то ставка зросте до 20% (зі суми перевищення).
Ставку податку з доходів, отриманих від процентів, дивідендів або роялті підвищать із 15% до 20%.
Крім того, пропонують підвищити до 2% збір до Пенсійного фонду за купівлю готівкової валюти населенням. Безготівкова купівля валюти не обкладатиметься збором.
Пенсії, що перевищують 3654 гривні на місяць, обкладуть податком за ставкою 15% (податок збиратимуть із перевищення). Раніше ця норма стосувалася пенсій від 10 тис. гривень.
Військовий податок у розмірі 1,5% із зарплат українців буде продовжено ще на рік. Його було введено 31 липня 2014 року і передбачалося, що діятиме до кінця поточного року.
Вводиться податок на потужні автомобілі. Так, відповідно до законопроекту, за автомобіль віком до 5 років та об’ємом двигуна 2,5 тис. см3 для дизельних (3 тис. см3 – для бензинових) доведеться щороку платити в бюджет 25 тис. грн податку.
За “хрущовку” заплати 1000 грн
Змінами до Податкового кодексу вводиться оподаткування нерухомості, незалежно від площі об’єкта. Як відомо, сьогодні квартири до 120 кв м і будинки до 250 кв м не оподатковуються.
Чинним законодавством оподатковувалася житлова нерухомість. Змінами вводиться оподаткування нежитлової нерухомості.
Ставка податку на нерухомість встановлюється в розмірі 2% мінімальної заробітної плати (1218 грн) за 1 кв. м площі. Умовно кажучи, в рік за один “квадрат” доведеться заплатити приблизно 24 грн. Якщо у вас “хрущовка” на 40 “квадратів”, то розмір податку становитиме майже тисячу гривень. У разі якщо ви проживаєте в сільській місцевості в будинку 100 кв. м, то в рік доведеться платити 2,5 тис. грн. Не зрозуміло, чи підпадатимуть під оподаткування господарські будівлі в сільській місцевості.
Цей податок належить до місцевих, тому пільги на його сплату встановлюватиме місцева влада на основі майнового стану та рівня доходів платника податків. Тобто місцеві чиновники на власний розсуд визначатимуть розмір пільги і їх отримувача.
Податком на нерухомість також обкладається вся комерційна нерухомість.
Юрій Віннічук
За матеріалами:
Інсайдер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас