Американські нафтокомпанії не поспішають скорочувати видобуток, чекають цього кроку від конкурентів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські нафтокомпанії не поспішають скорочувати видобуток, чекають цього кроку від конкурентів

Енергетика
487
Зниження цін на нафту, на думку багатьох експертів, пов’язано зі зростанням виробництва в США, однак американські нафтокомпанії не поспішають скорочувати видобуток, пише газета The Wall Street Journal.
Незважаючи на те, що зменшення обсягів видобутку відповідає інтересам галузі в цілому, інтереси кожної компанії окремо прямо протилежні – кожна з них сподівається на те, що конкуренти почнуть скорочувати виробництво першими.
Американське законодавство забороняє компаніям робити спільні зусилля для впливу на вартість нафти, тому чекати від галузі організованої відповіді на падіння цін не варто, зазначають експерти.
“Якщо коли і був найкращий момент для об’єднання зусиль, то це даний момент, – зазначає президент Julander Energy в Денвері Фред Джуландер. – Однак я не думаю, що це відбудеться”.
Видобуток нафти в США зріс на 1,1 млн барелів на добу (б/д) лише за останні 12 місяців – до понад 9,1 млн барелів на добу, свідчать офіційні дані.
Сигналів сповільнення темпів збільшення видобутку поки немає: обсяг виробництва нафти в США на кінець листопада був на 641 тис. б/д більший, ніж на кінець червня, коли ціни на нафту досягали пікових значень.
Аналітики розходяться в оцінках обсягу надлишкових поставок нафти на світовий ринок. Так, Barclays оцінює цей показник в приблизно 1,4 млн б/д, Moody’s – лише в 600 тис. б/д.
Підвищення попиту на нафту не здатне компенсувати надлишкові поставки і підштовхнути до зростання вартість нафти, тому, “коригування нафтового ринку має відбутися, головним чином, за рахунок скорочення видобутку”, зазначає старший економіст Moody’s Кріс Лафакіс.
Протягом приблизно трьох десятиліть, коли ціни на нафту то піднімалися занадто високо, то опускалися занадто низько, роль стабілізатора ринку брала на себе Саудівська Аравія, яка коректувала обсяги видобутку, проте тепер вона не має наміру робити це.
Росія, де складається непроста фінансово-економічна ситуація, також не може взяти на себе цю роль, і інші держави-виробники нафти говорять про те, що США є джерелом проблеми і повинні вирішити її.
Однак для США зниження видобутку на 1 млн б/д потребуватиме величезних зусиль – таке скорочення означає, що кожній з нафтовидобувних компаній країни доведеться урізати виробництво на 11%, або, що Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. і EOG Resources Inc. повністю припинять видобуток.
Безлічі невеликих американських нафтокомпаній, можливо, доведеться закрити свої свердловини, однак вони, ймовірно, не будуть робити цього доти, поки у них не закінчиться фінансування, вважає віце-президент з досліджень глобальної нафтового сектора HIS Corp. Джим Буркхард.
Декілька північноамериканських компаній вже заявили про плани скорочення капіталовкладень у 2015 році та зменшення витрат на розвідку, однак вони прогнозують зростання видобутку в наступному році.
Так, Continental Resources Inc., що є найбільшим виробником нафти в Північній Дакоті та Оклахомі, цього тижня оголосила про скорочення капвитрат в наступному році на 41%. При цьому, компанія має намір збільшити видобуток нафти і газу в 2015 році на 16-20%.
Скорочення видобутку є ризикованим кроком для нафтокомпаній, оскільки вони можуть втратити частку ринку, не кажучи вже про те, що їм необхідні кошти для оплати боргів і буріння нових свердловин.
Якщо вони відмовляться від буріння нових свердловин, то, ймовірно, не зможуть нарощувати видобуток, коли ціни на нафту почнуть рости, відзначає аналітик Robert W.Baird & Co. Деніел Катценберг.
За словами аналітика CLSA Americas LLC Еріка Отто, американські виробники нафти, які мають великі борги, надмірні плани витрат і низьку ліквідність, змушені боротися за виживання, тому конкурують один з одним за можливість скоротити видобуток останніми.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас