Чому падають ціни на сировину? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому падають ціни на сировину?

Фондовий ринок
948
З червня ціни на нафту опустилися майже на 50% – хороша новина для країн, що імпортують нафту, але погана для Росії, Венесуели, Нігерії та інших експортерів нафти. Деякі пов’язують це цінове падіння зі сланцевим бумом в США. Інші говорять про неможливість ОПЕК погодити обмеження щодо поставок. Але це ще не все. Ціна на залізну руду теж знижується. Те саме відбувається із золотом, сріблом і платиною. Аналогічним чином падають і ціни на цукор, бавовна і сою. Дійсно, доларові ціни на сировину падають з першої половини року. Хоча на ціну кожного сировинного товару впливають внутрішньогалузеві фактори, таке масштабне падіння – як часто буває при сильному коливанні цін – каже про дію макроекономічних чинників. Так які ж макроекономічні фактори можуть сприяти падінню цін на сировину? Можливо, дефляція. Але, незважаючи на дуже низький, а в деяких країнах навіть негативний, рівень інфляції, має відбуватися щось ще, так як ціни на сировину падають щодо загального рівня цін. Іншими словами, знижується реальна вартість сировини.
Найбільш поширене пояснення – спад у світовій економіці, що скоротив попит на енергію, мінерали та сільськогосподарські продукти. Дійсно, в більшості країн з середини року зростання сповільнилося, а прогнози по ВВП були переглянуті в бік зниження. Однак Сполучені Штати – великий виняток. Розвиток американської економіки, судячи з усього, просувається досить впевнено: за останні два квартали прогнозоване річне зростання перевищило 4%. І тим не менше ціни на сировинні товари падають саме в Штатах. Приміром, виражений в євро індекс цін на сировинні товари, що складається The Economist, насправді в минулому році зріс; впав тільки індекс, виражений у доларах – що і привертає загальну увагу. І тут варто відзначити монетарну політику, про значення якої як визначального фактора часто забувають. У США багато хто очікує посилення монетарної політики, враховуючи, що ФРС завершила кількісне ослаблення в жовтні і може підвищити короткострокові процентні ставки в наступному році.
Це нагадує одну відому історичну модель. Падіння реальних (скоригованих з урахуванням інфляції) процентних ставок в 1970-ті, 2002-2004 і 2007-2008 р супроводжувалося підвищенням реальних цін на сировину; різке зростання американських реальних процентних ставок в 1980-і рр. привело до обвалу доларових цін на сировину. Коли ФРС «друкує гроші», гроші, серед іншого, вони вливаються і в сировину і підвищують її вартість – тому ціни падають при підвищенні процентних ставок. Але що саме є причинним механізмом? Насправді, існують чотири канали, через які реальні процентні ставки впливають на реальну вартість сировини (крім ефекту, що чиниться за рахунок рівня економічної активності). По-перше, високі процентні ставки знижують вартість сировини, що підлягає зберіганню, спонукаючи добувати його не сьогодні, а завтра, і тим самим прискорюючи темпи перекачування нафти, видобутку золота або заготівлі лісу. По-друге, високі ставки також зменшують бажання компаній підтримувати товарно-матеріальні запаси (подумайте про нафту в сховищах).
По-третє, у відповідь на підвищення процентних ставок портфельні менеджери переходять від контрактів на поставку сировини (які зараз є «класом активів») до казначейських векселів. І, нарешті, високі процентні ставки зміцнюють внутрішню валюту, тим самим знижуючи вартість сировини, яка торгується на міжнародних ринках, у внутрішній валюті (навіть якщо ціна не впала в іноземній валюті). Американські процентні ставки не підвищилися в 2014 р, тому більшість цих механізмів поки не працює. Однак спекулянти все прораховують наперед і відмовляються від сировини сьогодні в очікуванні підвищення процентних ставок в 2015 р .; це призвело до перенесення підвищення цін наступного року на сьогоднішній день. Четвертий канал – валютний курс – вже працює. Перспективи посилення американської монетарної політики збігаються з діями Європейського центрального банку і Банку Японії з розширення монетарних стимулів. Це призвело до зростання вартості долара відносно євро та ієни. У першій половині року євро впав по відношенню до долара на 8%, а ієна на 14%. Це пояснює, як можуть ціни на таку кількість сировинних товарів впасти в доларовому вираженні і вирости в інших валютах.
За матеріалами The Economist
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас