Поганий «Актив»: колишній банк братів Клюєвих ліквідують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поганий «Актив»: колишній банк братів Клюєвих ліквідують

Кредит&Депозит
1000
Минулого тижня Фонд гарантування вкладів звернувся до Національного банку України з пропозицією розпочати ліквідацію Актив-Банку. Ця установа перебувала під піклуванням фонду кілька місяців, але врятувати її не вдалося. На думку банкірів, ФГВ отримали Актив-Банк у практично розореному стані, і жоден з інвесторів не був зацікавлений у цьому об’єкті. Тим часом, балансова вартість активів банку оцінюється у суму близько 800 млн гривень.
Нагадаємо, що проблеми цієї установи почалися у квітні 2014 року, коли у банк прийшли нові власники. Цей банк, що колись входив в орбіту інтересів братів Сергія та Андрія Клюєвих, кілька разів за останній час змінював власників. Восени 2013 року установу придбали два інвестори в особі Данила Волинця та Оксани Маркарової. На початку 2014 року банк ще раз змінив основних акціонерів: ТОВ «Актив Фінанс Груп», що володіє 97% банку, була продана групі з 11 фізичних осіб, зокрема – громадян Російської Федерації, представником яких виступав Олександр Антонов.
Нагадаємо, що Актив-Банк у 2014 році отримав 340 млн гривень рефінансування. Але ці гроші не допомогли врятувати установу. З квітня міноритарії «Активу» зверталися в усі держоргани, включаючи НБУ, Адміністрацію президента, правоохоронні органи тощо з вимогою розібратися в тому, що відбувається довкола банку. Однак, тимчасова адміністрація була введена в установу тільки у серпні, а домогтися від влади будь-яких дій з порятунку установи міноритарії не змогли. «З травня місяця я пишу в усі інстанції про придбання нібито російськими інвесторами Актив-банку, який на той момент мав 300 млн гривень статутного фонду, більш ніж 150 млн нерозподіленого прибутку, понад 340 млн рефінансування НБУ і прибуток по балансу. І відразу після цього придбання банк припинив обслуговування клієнтів. І ніхто не поніс відповідальності за ліквідацію банку, яка призвела до втрати грошових коштів, насамперед, українських юридичних і фізичних осіб, і невідомої долі 340 мільйонів державних грошей», – говорить міноритарій банку Сергій Бродович, стверджуючи, що вина за ситуацію, що створилася повинна лягти на НБУ, зокрема – главу регулятора і банківський нагляд, а також на власників, які контролювали Актив-Банк. «Подібна бездіяльність і абсолютна непрозорість роботи НБУ привели до критично мінімального рівня довіри до банківської системи країни», – підкреслює він.
Серед причин зволікання учасниками ринку називався, зокрема, зв’язок між Актив-Банком і державним Укрексімбанком: Актив-Банк виступав гарантом по кредитних лініях у 8 млн євро і $1 млн, відкритих ВАТ «Завод напівпровідників» братів Клюєвих. Кредитором був Укрексімбанк.
З 17 квітня 2014 року банк відмовлявся погашати гарантії перед Укрексімбанком, і розгляд перейшов у судову площину. В Укрексімбанку прокоментувати стадію врегулювання спору за боргами Актив-Банку вчора ввечері не змогли. Директор інвестиційно-консалтингової компанії «Амонда Інвест» Сергій Креймер вважає, що «Укрексімбанк, бачачи, яка ситуація склалася довкола банку, дозволив вивести кошти за допомогою своїх фінансових інструментів. Але ніхто не буде звертатися до Укрексімбанку». Один із колишніх співробітників установи на правах анонімності висловлює іншу думку: «У банк прийшла команда антикризових менеджерів, які запропонували НБУ витягнути банк. Вони вели переговори з Нацбанком, хотіли отримати ще один рефінанс. Але, я так розумію, НБУ в останній момент відмовив видавати рефінансування, і після цього ввів тимчасову адміністрацію».
«Банк ми отримали у серпні, і що змогли – те зробили. Ми розрахувалися з вкладниками, провели певні конкурсні процедури, і спокійно відправляємо установу на ліквідацію – щоб дорозрахуватися з іншими вкладниками. Цілком логічно з точки зору законодавства можуть виникнути питання щодо доведення банку до стану неплатоспроможності», – говорить Андрій Кияк.
За даними Forbes і ФГВ, оціночна вартість активів банку після експертизи, проведеної вслід за введенням тимчасової адміністрації, становила близько 808 млн гривень. Це набагато нижче балансової вартості – по банківській системі до початку другого півріччя 2014 року Актив-Банк займав 47-е місце з активами у розмірі 3,5 млрд гривень. При цьому, гарантованих вкладів у розмірі до 200 тисяч гривень у банку на момент визнання його неплатоспроможним було 1,3 млрд грн. «Це питання до оцінювачів, але я знаю, що дуже багато активів – надуті. Дуже багато заставного майна оцінювалося ще два роки тому, а зараз цієї вартості немає і близько. Якщо ж ви стикаєтеся з ліквідацією, і навіть не тільки банку, а й будь-якого підприємства, ви можете продати ці активи нижче балансової ціни. Це загальна хвороба українського ринку: майно купувалося на піку цін п’ять років тому, а зараз продається в кризу практично за безцінь. Ми постійно твердимо про те, що цілісний банківський комплекс коштує дорожче, ніж його ліквідаційна маса окремо. Але ні ФГВ, ні НБУ нас не чує», – говорить головний фінансовий аналітик агентства «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.
А що ж сталося з колишньою командою банку? «В Актив-Банк вчасно прийшли потрібні люди, які вчасно змогли почистити активи. Тому банк був переданий під тимчасову адміністрацію вже у стані повної неплатоспроможності», – вважає Креймер. Андрій Кияк з ФГВ при цьому уточнює, що «банк потрапив у ФГВ через порушення нормативів – як неплатоспроможний банк, але не як «мийка», тобто банк, який брав участь у сумнівних операціях».
Деякі з осіб, які раніше приймали рішення в «Активі», працевлаштовані у фінансовій системі. Наприклад, екс-співзасновник банку Оксана Маркарова, за інформацією джерел Forbes, працює у структурах Міністерства фінансів України. Ігор Солнцев, екс-глава правління Актив-Банку, з серпня є першим заступником голови правління Златобанку. За словами Солнцева, серед основних причин негативних подій, які відбулися з банком – загальна песимістична тенденція. «Якби в економіці все було не так погано, Актив-Банк міг би ще працювати», – вважає він.
Маргарита Ормоцадзе, Олександр Моісеєнко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас