Денонсація Конвенції з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування закриє доступ до обміну податковою інформацією - Baker & McKenzie — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Денонсація Конвенції з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування закриє доступ до обміну податковою інформацією - Baker & McKenzie

Казна та Політика
487
Можлива денонсація конвенції з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування закриє Україні доступ до механізму обміну податковою інформацією, стверджує партнер МЮФ Baker & McKenzie Геннадій Войціцький.
“Припинення дії конвенції в цілому буде мати наслідок не тільки скасування пільгових режимів, але, що істотно більш важливо з точки зору наповнення бюджету, втрату доступу до механізму обміну податковою інформацією, передбаченому цим документом”, – сказав він агентству “Інтерфакс-Україна”.
При цьому Г.Войціцький зазначив, що “боротьба з відтоком капіталу з України і агресивними податковими практиками дуже важлива, але є більш дієві шляхи, ніж денонсація конвенції”.
Серед можливих більш ефективних методів боротьби з відтоком капіталу Г.Войціцький назвав, зокрема, посилення механізму обміну податковою інформацією, належну регламентацію концепції “бенефіціарного власника”, застосування механізмів боротьби зі зловживанням перевагами міжнародних конвенцій (treaty shopping), впровадження правил оподаткування контрольованих іноземних компаній , удосконалення правил трансфертного ціноутворення, а також введення правил тонкої капіталізації в частині співвідношення позикових коштів і власного капіталу.
“Комплексна імплементація таких механізмів дозволить перекрити шляхи відходу від податків як через Кіпр, так і через інші не менш популярні сьогодні юрисдикції”, – підкреслив юрист.
Він також уточнив: “Якщо конвенція передбачає занадто низькі ставки, що не настільки очевидно, враховуючи і більш сприятливі умови ряду інших конвенцій України, то вирішенням цієї проблеми може бути як скасування конвенції, так і підписання протоколу до неї з метою внесення відповідних змін”.
Г.Войціцький зазначив, що конвенція з Кіпром передбачає, що сторони можуть припинити її дію в односторонньому порядку не раніше ніж після закінчення 5-річного терміну після вступу її в силу, тому “реалізація наміри уряду денонсувати конвенцію стане можливою лише в 2018 році”.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів 17 грудня схвалив законопроект “Про денонсацію Конвенції між урядом України і урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи і протоколу до неї”. На відміну від конвенцій, укладених Україною з іншими країнами відповідно до Модельного конвенцією Організації економічного співробітництва та розвитку, українсько-кіпрська конвенція містить статті, що передбачають пільгові умови оподаткування окремих видів доходів. “Зокрема, в документі наголошується, що процентні доходи (ст. 11) обкладаються за ставкою 2%, в той час як в інших конвенціях – 5-10%”, – пояснили в Мінфіні.
У той же час прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зазначив, що можливе прийняття парламентом цього законопроекту не передбачає механізм моментального припинення її дії. У разі успішного голосування по даному законопроекту в парламенті МЗС України отримає право невідкладно розпочати переговори з Кіпром щодо даного питання.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас