Обікрадена країна вимагає внеску кожного громадянина та бізнесу - глава Мінфіну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обікрадена країна вимагає внеску кожного громадянина та бізнесу - глава Мінфіну

Казна та Політика
12596
Бюджетний пакет, внесений Кабінетом міністрів до Верховної Ради, є компромісом в існуючих умовах, він дозволить запустити структурні реформи і відновити зростання в 2016 році, заявила міністр фінансів Наталія Яресько, представляючи пакет у Верховній Раді.
“Країні, яку обікрали і яка воює… необхідно, щоб кожен громадянин та бізнес зробив свій внесок”, – підкреслила міністр.
Вона зазначила, що пакет має три мети: бюджетна децентралізація, спрощення оподаткування, детінізація та побудова рівних правил для всіх.
Глава Мінфіну додала, що внесені законопроекти дозволять також дотриматися балансу і вкластися в маяки зовнішніх кредиторів, без яких Україна сьогодні не може обійтися.
За її словами, поправки до Бюджетного кодексу дозволять місцевим бюджетам, незважаючи на передачу 25% податку на доходи фізичних осіб до держбюджету, отримати додатково 22 млрд грн за рахунок передачі їм 80% екологічного податку, 10% податку на прибуток, доходів від адміністративних послуг, збору з продажів підакцизних товарів. Крім цього, місцеві громади зможуть затверджувати свої бюджети, не чекаючи затвердження державного, давати гарантії і залучати позики, а також вибирати банки для обслуговування, зазначила Н.Яресько.
Говорячи про Податковий кодекс, міністр повідомила, що він передбачає скорочення кількості податків і зборів з 22 до дев’яти за рахунок часткового скасування та об’єднання ряду з них. Крім того, пропонується скоротити з шести до трьох кількість груп “спрощенців”, ліквідувавши четверту-шосту і знизивши максимальний розмір роботи в такому режимі з річного обороту в 3-20 млн грн до 20 млн грн. Одночасно “стелю” доходів для першої групи підвищено з 150 тис. грн до 300 тис. грн, для другої – з 1 млн грн до 1,5 млн грн.
Крім цього, ставка єдиного податку “спрощенців” знижується з 3 (5)% до 2% у разі сплати ПДВ і з 5 (7)% до 4%, уточнила глава Мінфіну. Вона додала, що четверта група “спрощенці” буде сформована за рахунок сільгоспвиробників, які зараз працюють на фіксованому сільгоспподатку.
Як підкреслила Н.Яресько, вводиться мораторій на перевірку більшості малого бізнесу терміном на два роки (за умови встановлення касових апаратів – ред.).
Глава Мінфіну також повідомила, що пропонується підвищити верхню планку двоступеневої прогресивної шкали податку на доходи на фізичних осіб (для суми понад 10 мінімальних зарплат, або 12,57 тис. на місяць з 1 січня 2015 року, згідно з проектом держбюджету – ред.) З 17 % до 20% і ставку пасивних доходів з 15% до 20%. “Додаємо також податок на виграші до 30%”, – сказала міністр.
За її словами, три законопроекти про регулювання лотерей, грального бізнесу і букмекерської діяльності дадуть можливість збільшити доходи на 2 млрд грн на рік.
Н.Яресько також сказала, що вводиться електронне адміністрування податку на додану вартість (ПДВ), що дозволить боротися з податковими “ямами” і спростити його сплату бізнесу. Міністр додала, що за домовленістю з бізнесом вводиться перехідний період без штрафів весь перший квартал 2015 року та можливість повернення переплаченого ПДВ.
Говорячи про єдиний соціальний внесок, глава Мінфіну повідомила, що пропонується його поетапне зниження для суми зарплати понад двох мінімальних (2,514 тис. грн): на 35% – в 2015 році, на 48% – в 2016 році і на 60% – з 2017 року.
Н.Яресько також вказала на те, що уряд пропонує вдосконалити законопроект про трансферне ціноутворення і денонсувати угоду про уникнення подвійного оподаткування з Кіпром. “Ми повинні перезавантажити відносини з цією країною на умовах ОЕСР”, – пояснила міністр.
Вона додала, що ще одним антикризовим кроком є введення на рік додаткового імпортного збору (5-10% – ред.) на весь імпорт, окрім критичного.
Н.Яресько підкреслила: бюджетний пакет дозволить спрямувати 30% всіх витрат на оборону та обслуговування боргів, які виросли удвічі в результаті девальвації гривні. За її словами, витрати на оборону заплановані в обсязі 82,900 млрд грн, ще 6 млрд грн будуть залучені за рахунок держгарантій, 1,5 млрд грн – продажу майна.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас