Чому люди залазять в борг - 4 найдивніші причини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому люди залазять в борг - 4 найдивніші причини

Особисті фінанси
5078
Більше десяти років я працюю в галузі врегулювання заборгованості, допомагаючи тисячам людей подолати свої проблеми з боргами. У більшості людей, які до мене приходять, типові причини для боргів. Це і втрата доходу, і несподівані витрати на медичне обслуговування, і коли приходять рахунки – стає складно з ними управлятися. Тим не менш, іноді трапляються і чудернаціькі причини, з яких люди залазять у борги. Ось кілька найдивніших із них.
Клієнт із зіпсованою дитиною
Кілька років тому, у мене був клієнт з великою кількістю боргів за кредитними картками. Зазвичай ми починаємо роботу із обговорення причини заборгованості. Він опустив голову, відвів в сторону очі і сказав: “Насправді це через мою дитину, вона моя єдина дитина, і я просто не можу сказати “ні”. В ці витрати входила приватна школа для 5-річної дитини та уроки верхової їзди за майже 2000 $ в місяць. Одержимість своєю єдиною дитиною кинула його в боргову яму. Він витрачає на неї більше грошей щомісяця, ніж на платежі за іпотекою та автокредит разом узятими.
Моя порада: притримати коней! Перевитрати тягнуть за собою борги, для вас або для інших людей. Навчіться казати “ні”, прищепіть правильні звички у витрачанні грошей – і ви злізете із цієї конячки.
2. Клієнт із “весіллям мрії”
Пара прийшла до мене невдовзі після весілля. У них було багато боргів за кредитною карткою, і вони розраховували, що зможуть погасити їх після весілля. Коли вони сказали мені, що у них $ 75 000 боргу, я запитала, як вони дійшли до такої великої суми. Вони сказали, що вважали своє весілля дуже важливим і ніколи не прораховували бюджет витрат на нього. Просто припустили, що подарунків буде достатньо, аби потім покрити витрати на весілля. І не очікували, що дехто із їхніх родичів виявиться такими скнарами. В результаті, подружжя отримало менше грошей, ніж вони розраховували. Грошей на покриття боргу не вистачило.
Крім того, просрочення платежів також боляче вдарило по рахунку, в тому числі обслуговувати борг стало дорожче і довше.
Моя порада: Зробіть торт меншим! Прорахуйте бюджет і чітко дотримуйтесь його. Ніколи не покладайтесь на майбутні надходження грошей, аби потім розплатитися за рахунками.
3. Клієнт, який приховує борги
Я була трохи здивована, коли одна клієнтка прийшла до мене і сказала: “Мій чоловік не знає про цей борг, тому вам не можна дзвонити мені додому чи відправляти туди будь-які документи”. Цей сценарій насправді не такий рідкісний. Один з подружжя має борг, а інший не має ні найменшого уявлення про нього, або якщо і знає, то не знає його справжній розмір. Такі клієнти навіть давали мені розклад, коли їм телефонувати і альтернативні адреси для відправки документів. Для таких клієнтів спроби зберегти в таємниці борг часто починається на ранніх етапах стосунків, коли хтось один з пари має кредитну картку, про яку не знає інший, і починає витрачати, не розповідаючи про це. Така “зрада” продовжується до тих пір, поки один з партнерів просто не має більше коштів, щоб платити за рахунками. Тоді він змушений прийти до нас, аби вирішити проблему потайки.
Моя порада: Уникайте фінансової невірності будь-якою ціною. Спілкування є ключовим елементом в будь-яких хороших стосунках, і чесно та відкрито обговорювати зі своїм партнером фінанси – не вийняток, і може насправді допомогти уникнути боргів.
4. Клієнт, який спробував заробити на нерухомості
Кілька років тому в мене був постійний потік клієнтів, які прийшли до мене після того, як втратили гроші в спробах заробити на нерухомості в таких місцях, як Флорида і Лас-Вегас. Вони розповідали мені, що їхні друзі зробили на цьому гроші, і спробували зробити те ж. Мої клієнти вірили, що купивши дешевий будинок, потім інвестувавши в його покращення, а потім продавши його, зможуть отримати прибуток. Хоча це і чудова ідея, але якщо будинок довгий час не продаєтсья після його реконструкції і у вас немає грошей платити за його утримання, він може потягнути вас на дно. Саме це і трапилось, коли ринок нерухомості впав. Ці клієнти не могли продати будинки за короткий період часу, і залишились із нерухомістю, яку не могли собі дозволити, і зі зростаючими боргами.
Моя порада: Є багато хороших ідей, як заробити гроші, але перш ніж робити будь-які спроби, переконайтеся, що ви прорахували усі варіанти і готові впоратися з найгіршим сценарієм.
Пам’ятайте, підтримка хорошого фінансового стану можне зводитись всього лише до старого-доброго здорового глузду. Багатьох з цих історій можна було б уникнути, якби ці люди не просто подумали про те, що вони роблять, а зосередилися на прорахунку витрат.
Leslie Tayne, Time
Переклад – Тетяна Гордієнко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас