Обвал цін на нафту знижує значимість золота як страховки від інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обвал цін на нафту знижує значимість золота як страховки від інфляції

Фондовий ринок
1048
Золото, традиційно використовується для захисту від інфляції, здає позиції в сформованих умовах, коли світові, швидше, загрожує ослаблення зростання споживчих цін, а деяким його регіонам, включаючи єврозону, виражена дефляція.
Як повідомляє агентство Bloomberg, нафта, ще в червні вступила в “ведмежу” фазу, посилила найтриваліше падіння сировинних ринків як мінімум за покоління. Замість стрибка споживчих цін, якого покупці золота чекали протягом більшої частини останнього десятиліття, США переживають “дезінфляцію”, відзначає Білл Гросс з Janus Capital. Раніше він керував найбільшим у світі фондом облігацій в Pacific Investment Management Co. (PIMCO).
Спред прибутковості між п’ятирічними неіндексованими держоблігаціями США і захищеними від інфляції бондами – індикатор інфляційних очікувань, за яким пильно стежать учасники золотого ринку, може скоротитися за підсумками року на максимальну величину з кризового 2008 року.
Хоча ціни на золото відновилися з зафіксованого на початку листопада чотирирічного мінімуму, Goldman Sachs Group Inc. і Societe Generale SA прогнозують падіння котирувань в 2015 році.
Привабливість дорогоцінного металу як альтернативного об’єкта інвестицій знижується на тлі зміцнення долара і ралі американських акцій, а також у світлі планів Федеральної резервної системи підвищити процентні ставки для запобігання перегріву економіки.
“Забудьте про інфляцію – зараз всі говорять виключно про дефляцію, – стверджує співдиректор з інвестицій OakBrook Investments LLC. Пітер Янковскіс, що бере участь в управлінні активами на $1,9 млрд. – Падіння цін на нафту, безумовно, посилює дефляційний тиск. У наступному році можливе підвищення процентних ставок, і золото, ймовірно, продовжить дешевшати на тлі подальшого зміцнення долара “.
Після зниження ключової ставки ФРС до близького до нуля рівня в грудні 2008 року інвестори чекали прискорення інфляції. Прогнози щодо інфляції підігрівали зростання попиту на золото, котирування якого в 2011 році досягли рекордних $1923,70 за унцію. Однак очікування значного посилення інфляційних тенденцій поки не знайшли відображення в реальності.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас