Рік з мінусом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рік з мінусом

Казна та Політика
886
2014 рік для країни починався з передчуття реформ, які так і не втілилися. Звісно, майже ніхто не сподівався, що українське «економічне диво» відбудеться в такі стислі терміни. Але оптимісти все ж розраховували, що держава задасть хоча б реформаторський напрямок – полегшить життя бізнесу, доб’ється миру і позбудеться популізму. Однак далі слів влада не йде. Реальна економіка і фінсектор котяться вниз, і Україна завершує рік на мінорній ноті.
Система на межі краху
Банкрутства банків, відтік депозитів і девальвація гривні – ось три основні тенденції українського фінсектора в 2014 році. Всі три складові тісно пов’язані між собою. За рік національна валюта відносно долара подешевшала майже вдвічі. З ринку пішли 28 фінустанов. Тільки за офіційними даними рівень відтоку депозитів з банківської системи переступив позначку в 20% від усього обсягу вкладів.
У підсумку боротьба за заощадження перетворилася мало не в «хрестовий похід» вкладників проти банків. Під НБУ постійно збираються пікети і мітинги. Явище стало настільки звичним, що нинішня глава Нацбанку Валерія Гонтарєва не покидає будівлю, щоб поспілкуватися з незадоволеними, як це робив її попередник Степан Кубів.
Деякий час влада намагалася «умовити» ринок. У березні уряд збирався утримати курс нацвалюти до долара на рівні 10 грн. У травні максимумом називали вартість долара в 11 грн. «Ті, хто купує дорогий долар (по 13,3 грн), скоро про це будуть жалкувати», – говорила в серпні Валерія Гонтарєва. У грудні прем’єр-міністр Арсеній Яценюк уже заговорив, що Держбюджет-2015 планується на основі курсу в 17 гривень за долар. З яким показником ми зустрінемо 2015 рік, мало хто береться передбачити, адже з риторики експертів вже давно зникло поняття «обґрунтований курс».
Швидкість вимивання вкладів, банкрутства фінустанов і девальвації гривні показує, що ми не досягли дна. Не виключено, що до 1 січня ці показники встигнуть впасти ще нижче.
Соціальний урок
Девальвація відчутно позначилася на доходах людей. Через неї середній розмір пенсії впав у два рази – з $200 до $80-100. Середня зарплата – показник, який раніше ріс з місяця в місяць – «замерз» на рівні 3-5 тис. грн., і в доларовому еквіваленті становить $200-300. Ну а поки населення стрімко біднішало, ціни спрямувалися вгору, і тільки за офіційними даними рівень інфляції досяг 21%. Почав підніматися і рівень безробіття. Вже за підсумками першого півріччя він наздогнав показник кризового 2009 року і склав 9%.
У таких умовах люди просто змушені урізати витрати практично за всіма статтями. Українські сім’ї в середньому скоротили витрати на 13% і, в першу чергу, стали економити на транспорті (-29%) і на продуктах (-18%).
Не стояли на місці і розцінки за послуги. Згідно з меморандумом уряду України і МВФ, тарифи на газ і тепло для населення в травні-липні 2014 зросли на 50-60%. Не дивно, що українці знизили рівень оплати комунальних послуг до 73,3%. Тобто приблизно кожен четвертий рахунок залишається неоплаченим.
Торгівля зі збитком
За офіційними даними український експорт за рік просів на 10%, а імпорт – на 27%. І головним трендом нашої зовнішньої торгівлі в 2014 році стало скорочення імпортно-експортних операцій між Україною і Росією.
«За 11 місяців поточного року обсяг оподаткованого імпорту скоротився на 20%. З Росії за цей період було імпортовано на 50% менше продукції, а експорт з України в Російську Федерацію зменшився на 32%. Також скоротився експорт української продукції в країни СНД – на 31%. Зменшення експорту в країни Азії склало 8%. Обсяг імпортних операцій з СНД впав на 42%. Єдиним винятком є Білорусь, яка наростила обсяг продукції, що поставляється в Україну, на 12%. За січень-листопад 2014 на митниці було зафіксовано зростання експорту з України в країни ЄС на 5% і скорочення європейського імпорту на 22%», – заявив голова Державної фіскальної служби Анатолій Макаренко.
Підсумкові «досягнення»
Втрата експорту, величезні витрати на мілітаризацію країни, відсутність інвестицій в реальний сектор економіки, відхід інвесторів через девальвацію нацвалюти, стагнація в низці галузей виробництва – у таких умовах Україна жила в 2014 р. Але найголовніше, що влада практично нічого не зробила, щоб цю ситуацію виправити. Більшість обіцянок так і залишилися невиконаними. Хоча наміри були найкращі – уряд збирався дефіцит замовлень з РФ компенсувати внутрішніми заявками, знизити тиск на бізнес, залучити інвесторів, провести реформу соцсфери, завантажити вітчизняний ВПК і т.д. Втім, до кінця року ми отримали $40 млрд. недоїмок, стагнацію в авіапромисловості і суднобудуванні, втрату 4/5 вуглевидобутку і близько 100 тисяч робочих місць.
Загальна картина виглядає не надто оптимістично. Але в підсумкових цифрах і Кабмін, і міжнародні аналітики наче змовилися пощадити почуття громадян. Міжнародне рейтингове агентство Moody’s Investors Service прогнозує падіння економіки України за підсумками 2014 року тільки на 8%. Правда, виводячи такі прогнози, агентство відразу ж обмовився і про те, що стане вірогідною причиною їх нездійсненності. До основних ризиків там відносять неможливість політично стабільної єдності, геополітичну напруженість, відсутність позитивних структурних реформ, високу залежність від зовнішніх вливань, скорочення золотовалютних резервів і нездатність провести рекапіталізацію банків.
За оцінками Світового банку, падіння ВВП України в 2014 році складе 9%. Цей прогноз трохи гірший, ніж припущення Кабміну – Арсеній Яценюк заявляв, що загальне падіння економіки за підсумками року буде близько 7%.
Але навіть якщо економіка і завершить рік на цьому рівні, погані тенденції нікуди не подінуться. У наступному році вони й надалі будуть тягнути країну на дно. Перший віце-прем’єр України Геннадій Зубко каже, що держвитрати в країні вже перевищують 50% ВВП. МВФ і Світовий банк вважають, що це занадто багато навіть для країн третього світу. І якщо ми не усунемо ті ризики, на які нам вказують, то в 2015 році у нас є всі шанси побачити економічне дно, якого Україна не встигла досягти за підсумками 2014 року.
Віктор Космач
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас