Поетапне зниження ставки єдиного соцвнеску в Україні дозволить вивести з тіні 50 млрд грн - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поетапне зниження ставки єдиного соцвнеску в Україні дозволить вивести з тіні 50 млрд грн - експерт

Казна та Політика
1010
Кабмін пропонує поетапно скоротити ставки єдиного соцвнеску: в 2015 – до 25%, в 2016 – 20% і в 2017 – 15%. Про це заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. “Щодо нових правил оподаткування в цілому, то це, в першу чергу, скорочення податків з 22 до 9. І це перші кроки до легалізації зарплат та зменшення податкового навантаження на зарплати. У нас йдуть дискусії з членами парламенту як швидко це реалізувати. Ми пропонуємо це робити на протязі трьох років: у 2015 році ставка єдиного соціального внеску 25%, 2016 – 20%, 2017 -15% “, – заявив він на засіданні уряду у понеділок, 22 грудня. За його словами, ініціатива Кабміну, озвучена раніше, відразу знизити ставку ЄСВ з нинішніх 41% до 15, є нездійсненною. “Ми б хотіли відразу поставити 15%, але тільки пенсії буде нічим платити”, – зазначив Яценюк.
Нагадаємо, раніше прем’єр заявив, що з різким зниженням ЄСВ не згодні іноземні кредитори: “Наші міжнародні кредитори вважають, що існує занадто високий ризик того, що ставка буде знижена, а зарплати з тіні відразу не вийдуть. Щоб уникнути зростання дефіциту бюджету, Кабмін пропонує Раді знижувати ЄСВ до 15% поетапно “.
У свою чергу, нещодавно міністр соцполітики Павло Розенко в коментарі “Сегодня” зазначив, що зниження ЄСВ дозволить збільшити податкові надходження до бюджету, так як роботодавці готові до легалізації фонду зарплати. “В Україні потрібно знижувати ставку єдиного соцвнеску, оскільки це вирішить проблему поповнення держскарбниці. У підсумку, попередньо, це може вивести з тіні близько 200 млрд грн, які нині щорічно виплачуються в конвертах. Тобто як мінімум 70 млрд грн недоотримує Пенсійний фонд, близько 30 млрд – місцеві бюджети “, – підрахував Розенко.
Аналітик компанії “MPP Consulting” Павло Мельник вважає позитивною ініціативу Кабміну знижувати ЄСВ поетапно. “Зараз навантаження на 1000 грн фонду зарплати припадає 520 грн податків. Якщо ж знизять ЄСВ на 16%, то це навантаження знизиться на 80 грн., тобто до 440 грн. Тобто, в 2015 році з тіні можна вивести близько 50 млрд грн зарплат, які зараз сплачуються в конвертах. Це означає, що близько 10 млрд грн до держбюджету може потрапити у вигляді додатково зібраних податків “, – зазначив Мельник. За його словами, якщо ЄСВ буде знижуватися і надалі, то податкові надходження від виведеного з тіні фонду зарплат ще виросте.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас