НБУ пропонує банкам погодитися на переоформлення валютних позик у гривневі - з 50%-ним дисконтом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пропонує банкам погодитися на переоформлення валютних позик у гривневі - з 50%-ним дисконтом

Кредит&Депозит
10090
На капіталізацію і націоналізацію українських банків в 2015 р хочуть витратити 28 млрд. грн., і в 10 разів менше – на наповнення Фонду гарантування вкладів, повідомила в понеділок на нараді в НБУ голова Нацбанку Валерія Гонтарєва. При цьому вона не уточнила, скільки саме банків може бути націоналізовано і скільки тимчасових адміністрацій введено в проблемні фінустанови.
«Національний банк передбачив у бюджеті 28 млрд грн для рекапіталізації банків, включаючи можливу націоналізацію. Понад 2,5 млрд грн. передбачено на поповнення Фонду гарантування вкладів фізосіб», – повідомив «Вістям» перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін, присутній на зустрічі.
При цьому чиновники знову визнали подальше зниження ліквідності банківської системи. Згідно з останніми підрахунками НБУ, населення сукупно з початку року зняло з рахунків 124 млрд. грн – або 28,5% усіх вкладень.
До кінця року банки повинні погасити нацбанківських кредитів на 2 млрд. грн., так що ліквідність продовжить зменшуватися. «Регулятор повідомив, що найближчим часом проведе тендер з рефінансування фінустанов на 1 млрд грн.», – Розповів нам Юткін.
Про курс
Різні думки на нараді висловлювалися на предмет ситуації на валютному ринку. Але більшість фінансистів зійшлося на думці, що найближчим часом експортери навряд чи погодяться продавати долар значно нижче позначки 18 грн./$.
«Очікується, що ринковий курс на міжбанку (з урахуванням додаткових комісій) закріпиться саме на цьому рівні. До речі, Валерія Гонтарєва, коментуючи стрибок курсу гривні на безготівковому ринку, сказала, що це прямий наслідок обвалу рубля в Росії, яке, «на жаль, має прямий і найбільш негативний вплив на гривню у зв’язку зі значним товарообігом між нашими країнами, який все ще зберігається» . При цьому вона зазначила, що міжбанк почав поступово заспокоюватися і курси там знижуються, а слідом за ним підтяглися «сірий» і «чорний» валютні ринки. Але Гонтарєва підкреслила «валюти в країні не було і немає, законодавці курсу сьогодні – експортери». І вони будуть залишатися ними і в наступному році, так як торговий баланс на наступний рік дефіцитний», – зазначив у розмові з «Вестями» один з банкірів, який був присутній на нараді в НБУ.
Про валютні кредити
Широка дискусія на засіданні в Нацбанку розгорнулася навколо вимог регулятора щодо реструктуризації валютних кредитів: на ній наполягають чиновники, які намагаються прийти до компромісу з громадськими організаціями позичальників. Люди просять або конвертувати валютну іпотеку за пільговим курсом (по 5-8 грн/$), або списати їм частину заборгованості.
«Дискусія показала, що єдиної позиції у регулятора і комерційних банків немає. Перший заступник голови НБУ Олександр Писарук, який доповідав з цього питання, визнав, що Нацбанк має в цьому питанні сильний тиск громадських організацій і готовий йти на компроміс. Банкам пропонується погодитися на переоформлення валютних позик у гривневі з 50% -ним дисконтом. Водночас більшість фінансистів висловили думку, що ця норма не повинна перевищувати 30%. І запропонували використовувати відому формулу колишнього міністра фінансів Віктора Пинзеника, при якій втрати діляться на три частини порівну по 33% – між державою, позичальником і банківською системою», – розповів «Вістям» В’ячеслав Юткін.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас