НБУ просить 28 млрд грн з держбюджету на рекапіталізацію і націоналізацію банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ просить 28 млрд грн з держбюджету на рекапіталізацію і націоналізацію банків

Казна та Політика
3048
Національний банк України (НБУ) пропонує виділити 28 млрд грн бюджетних коштів на рекапіталізацію і націоналізацію банків.
Як повідомило джерело на фінансовому ринку, відповідний план був озвучений в ході наради керівництва НБУ з представниками найбільших банків.
“Нацбанк передбачив у бюджеті 28 млрд грн для рекапіталізації банків, включаючи можливу націоналізацію, понад 2,5 млрд передбачено на поповнення Фонду гарантування вкладів”, – сказав співрозмовник “Інтерфакс-Україна”.
Як повідомлялося, робочою редакцією проекту держбюджету на 2015 рік передбачається перерахування НБУ до держбюджету частини прибутку в розмірі не менше 30 млрд грн не пізніше 11 травня.
Крім того, за словами фінансиста, банкіри під час наради обмінялися думками про курсові тенденції: очікується, що в найближчій перспективі ринковий курс буде близьким до рівня 18 грн/1$, оскільки за таким курсом готові продавати валюту експортери.
Глава НБУ Валерія Гонтарєва, за його словами, зазначила, що курсова динаміка на міжбанку, а також на сірому й чорному ринках заспокоюється, але визнала, що законодавцями курсу в наступному році будуть залишатися експортери: торговий баланс на наступний рік очікується дефіцитним.
Крім того, за його словами, банкіри активно обговорили ідею реструктуризації валютних кредитів: єдиної позиції у регулятора і комерційних банків немає.
Перший заступник голови НБУ Олександр Писарук зазначив сильний тиск громадських організацій на центральний банк, який готовий йти на компроміс.
“Банкам пропонується погодитися з 50% дисконтом по валютних кредитах при переоформленні кредитів у гривневі. Більшість банків висловили думку, що ця норма не повинна перевищувати 30% і запропонували використовувати формулу Пинзеника (Віктор Пинзеник – екс-міністр фінансів – ІФ), при якій втрати діляться на три частини порівну між державою, позичальником і банківською системою “, – сказав співрозмовник“Інтерфакс-Україна”.
Крім того, за його словами, регулятор поінформував банки, що для вирівнювання ситуації в банківській системі з урахуванням втрат у кредитних портфелях по Криму і на сході України буде застосовано механізм зниження нормативів на певний період – такий варіант узгоджений з Міжнародним валютним фондом.
Фінансист також повідомив, що в ході наради В.Гонтарєва висловила думку, що ослаблення гривні на міжбанку на минулому тижні пов’язано з обвалом рубля в Росії: товарообіг між Україною і Росією залишається значним.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас