Що буде з Дельта Банком і чому Микола Лагун розпродає активи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з Дельта Банком і чому Микола Лагун розпродає активи

Кредит&Депозит
9647
Весь минулий тиждень українські банкіри обговорювали ймовірне введення тимчасової адміністрації або початок націоналізації найбільшого Дельта Банку. Закінчилися ці обговорення тим, що один з акціонерів установи, Микола Лагун, виступив у ЗМІ із запевненням, що банк врятують без втручання держави: акціонери, у тому числі він і американська група Cargill, «дольют» в банк 1,2 млрд гривень.
У бесіді з Forbes Лагун пояснив, що з його боку кошти виручені за рахунок продажу інших активів. Завдяки цьому вже в січні майбутнього року банкір обіцяє – після багатомісячної перерви – почати повертати гроші вкладникам. На момент здачі тексту, в ніч на понеділок, інформації про введення тимчасової адміністрації в банк не було.
Микола Лагун – амбітний банкір зі статком у $133 млн, що займає 57-е місце в списку Forbes найбагатших громадян України. Він пообіцяв в січні 2015 почати повернення вкладів сотням тисяч клієнтів свого Дельта Банку, багато з яких не можуть забрати кошти ще з травня 2014 року.
Однак банківський нагляд НБУ не поспішає вводити тимчасову адміністрацію в Дельта Банк. Хоча такий крок, будь його своєчасно вжито, ймовірно, допоміг би зупинити шквал проблем: за даними, що надходять з самого банку, кредити ця фінустанова продовжувала видавати аж до початку осені. Також примітно, що глава департаменту банківського нагляду НБУ Алла Шульга в минулому була колегою Миколи Лагуна по Укрсоцбанку, а потім входила в число топів Кредитпромбанку, згодом приєднаного до Дельти.
Лагун – людина, яка вміє зберігати товариські стосунки з усіма гравцями ринку. У всякому разі, у процесі підготовки матеріалу багато з банкірів і фінансистів воліли офіційно не коментувати події навколо Дельта Банку. І це при тому, що в рядах цих же фінансистів та їх сімей є вкладники Дельта Банку, які місяцями не можуть повернути свої гроші.
Чи допоможе Миколі Лагуну ця обставина в роботі з сотнями тисяч простих і не дуже українців? Досі НБУ не дає пояснення, чому в «Дельту», яка не повертає вклади деяким клієнтам з кінця весни 2014 року, не запроваджують тимчасову адміністрацію.
Банкіри пояснюють це тим, що у країни в особі Кабміну та Фонду гарантування вкладів коштів на порятунок такого «кита», як «Дельта», зараз немає. Але в перспективі ці гроші можуть з’явитися. Як раніше писав Fobres, у банку було кілька сценаріїв подальшого розвитку. Націоналізація за рахунок держави, запровадження тимчасової адміністрації або докапіталізація за рахунок акціонерів.
«Банк буде докапіталізуватися. Я продав деякі активи, щоб докапіталізувати банк. Сценарій з націоналізацією на даний момент я навіть не розглядаю », – розповів учора Forbes Микола Лагун. Чутки в банківському середовищі про те, що нормативні документи з націоналізації банків були прописані Кабінетом міністрів саме з урахуванням ситуації з його банком, Лагун прокоментувати не зміг.
Причинами своїх проблем установа називає ситуацію в Криму і втрати через конфлікт на сході країни. Хоча, як уже зазначалося, банк згорнув кредитування тільки до початку осені – тоді як картина по Криму і сходу була очевидна вже в червні. Також ще в серпні «Дельта» заявив про намір купити грецький Universal Bank за 95 млн євро. Але угода не відбулася – на думку опитаних банкірів, її заблокували, щоб не допустити виведення частини активів з країни. З іншого боку, у банку є достатньо каналів для міжнародних фінансових операцій.
У Дельта Банку коррахунки були відкриті в двох установах, до яких вже проявляє інтерес Фонд гарантування вкладів, називаючи їх каналами, через які українські банкіри виводили гроші за межі України для подальшого списання, або за допомогою яких банки проводили капіталізацію за свій же рахунок, яка виглядала як залучення грошей з-за кордону.
Мова йде про австрійський Meinl Bank AG і ліхтенштейнський Bank Frick and Aktiengesellschaft. Також банк Миколи Лагуна перераховував кошти на коррахунку в Hellenic Bank Pubic LTD – другий за розмірами банк Кіпру, і FNB Bank (UK) з пропискою в офшорній столиці планети City of London і спеціалізацією по роботі з Нігерією (представницький офіс цього банку знаходиться в Лагосі, банк безпосередньо пов’язаний з First Bank of Nigeria Plc).
За даними голови ради директорів «Дельти» Олени Попової, з початку року банк виплатив вкладникам близько 2,5 млрд гривень і $ 450 млн. Станом на 1 грудня в банку все ще знаходилися кошти фізосіб на суму близько 24 млрд гривень.
Крім цього, в установі залишалося близько 12 млрд гривень коштів юросіб. Депозитів громадян на 1 грудня налічувалося 17,8 млрд гривень. За цим показником банк вперше з початку року поступився третім місцем за системою державному Укрексімбанку, опустившись на четверту позицію.
1 грудня в касі Дельта Банку було всього близько 109 млн готівки гривень. У банках схожих масштабів цей показник набагато вищий. Приміром, у ПриватБанку – 8,1 млрд гривень, в Укрсоцбанку – близько 1 млрд гривень. Залишки на коррахунку в НБУ Дельта Банку на 1 грудня становили всього 6,4 млн гривень.
Настільки ж скромну суму мав ще один банк з числа великих – Надра Банк, у якого залишалося 12 млн гривень. Для порівняння, у ПриватБанку на коррахунку в НБУ – 1,6 млрд гривень, в Укрсоцбанку – 1,7 млрд гривень. «Дуже часто банки використовують міжбанк і коррахунки для прикрашання нормативів. Але ми не бачили, щоб хтось карав департаменти якихось банків за те, що вони займалися підмалюванням», – вказує екс-член ради НБУ Василь Горбаль.
Відзначимо, до початку грудня залишки на коррахунках в інших банках становили близько 5 млрд гривень, що є досить високим показником. Не виключено, що в цих показниках враховуються і рахунки дочірнього банку Лагуна в Білорусі.
Ситуацію підігріває економічна стагнація в Росії, яка відбивається і на білоруській економіці. «На даний момент в Білорусі все нормально. Але останні валютні коливання будуть мати певні наслідки для … банківського сектора зокрема. Так як білоруська економіка прив’язана до російської, курсові коливання призводять до девальвації. Хоча банківський сектор в Білорусі не сильно закредитований, а в основному позики оформляли держпідприємства. Тому наслідки будуть, але трохи пізніше », – пояснює Лагун, додаючи, що питання про докапіталізацію банку в Білорусі може виникнути в залежності від глибини проблем в економіці.
Чи вистачить у акціонерів Дельта Банку запасу на підтримку банків і в Україні, і в Білорусі? Враховуючи багатомісячні затримки з видачею вкладів, ймовірно, що зараз його як такого немає. Але банкіри продовжують вірити, що Микола Лагун як один з найвпливовіших учасників банківського співтовариства знайде вихід з положення.
«Кілька великих клієнтів просто не можуть забрати гроші з Дельта Банку, хоча це дуже важливі люди. Але потрібно розуміти, що Микола Лагун – дуже працездатний хлопець. У нього голова працює феноменально. У тому, що він з цієї ситуації знайде вихід, я не сумніваюся. Докуплять, дофінансують, докапіталізують. Візьме у когось гроші, щось продасть», – переконаний голова наглядової ради банку«Національний кредит»Андрій Оністрат.
Маргарита Ормоцадзе, Олександр Моісеєнко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас