Валютна криза в Білорусі: банки підвищили ставки за депозитами в нацвалюті до 50% - щоб уникнути їх відтоку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютна криза в Білорусі: банки підвищили ставки за депозитами в нацвалюті до 50% - щоб уникнути їх відтоку

Кредит&Депозит
2730
Ряд великих білоруських банків підвищив ставки за депозитами в нацвалюті до рівня 50% річних, щоб уникнути відтоку вкладів, повідомив перший заступник керівника апарату ради міністрів республіки – керівник секретаріату прем’єр-міністра Олександр Заборовський журналістам у п’ятницю.
Національний банк Білорусії (НББ), зі свого боку, вжив заходи з підтримки привабливості рублевих вкладів для населення і готовий надалі зробити все, щоб не допустити їх перетікання у валютні депозити, заявив перший заступник голови правління НББ Тарас Надольний журналістам.
“Нацбанк готовий вжити всіх заходів щодо стимулювання заощаджень фізосіб і підприємств в білоруських рублях. Ми будемо захищати вкладника, хеджувати його від курсового ризику”, – сказав Т.Надольний.
Пакет заходів Нацбанку і уряду щодо стабілізації ситуації на валютному ринку країни складається з трьох блоків. Перший блок, за його словами, передбачає “збільшення вартості грошей і збільшення привабливості заощаджень у білоруських рублях”.
“Підвищуються процентні ставки по операціях підтримки ліквідності. За нашими оцінками, рівень ставок в 50% стабілізує ринок з точки зору процентної політики”, – зазначив Т.Надольний.
При цьому підвищення ставок по інструментах підтримки ліквідності і ставок на грошовому ринку призведе до зростання ставок по кредитах. “Ми даємо певну гнучкість банкам для формування процентних ставок за кредитами і проведення політики дорогих грошей”, – сказав перший заступник голови правління НББ.
Другим блоком в рамках пакету заходів є заходи з обмеження приросту грошової маси. “Не допускати нарощування кредитного портфеля в білоруських рублях до 1 лютого 2015 року. Підтримка банків буде здійснюватися в невеликих обсягах з точки зору створення невеликого дефіциту рублів”, – сказав Т.Надольний.
Будуть також прийняті обмеження в сфері валютного кредитування, відзначив він.
Т.Надольний підкреслив, що фундаментальних внутрішніх причин для падіння курсу нацвалюти в Білорусі немає. “Немає ніяких підстав для того, щоб підходи до курсоутворення якось міняти. Він залишається незмінним і буде рухатися в межах позначеної грошово-курсової політики”, – сказав представник Нацбанку.
За даними НББ, у листопаді 2014 ставки за депозитами в нацвалюті в Білорусі для юридичних і фізичних осіб варіювалися в межах 16,5-29% річних.
Останнім часом в умовах зростання девальваційних очікувань населення Білорусі активно купує долари і євро на готівковому валютному ринку і продає російські та білоруські рублі. З метою стабілізації фінансового ринку уряд і Нацбанк прийняли пакет антикризових заходів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас