Валютна криза охопила Білорусь: банки припиняють кредитування фізосіб, вводять обмеження на валютні операції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютна криза охопила Білорусь: банки припиняють кредитування фізосіб, вводять обмеження на валютні операції

Світ
3571
Білоруські банки після заяв Національного банку Білорусі (НББ) про введення 30% -ної комісії при купівлі валюти та рекомендації знизити обмінний курс білоруського рубля до долара США на 10% призупиняють кредитування фізосіб і вводять обмеження на валютні операції з платіжними картами.
ПРИЗУПИНЕННЯ КРЕДИТУВАННЯ
Пріорбанк (“дочка” Raiffeisen CIS Region Holding) заявив про припинення кредитування фізосіб з 19 грудня. “19 і 20 грудня Пріорбанк припиняє укладення кредитних договорів та видачу кредитів фізичним особам”, йдеться в повідомленні банку.
Крім того, “тимчасово з технічних причин” припинив прийом заявок на видачу кредитів банк БелВЕБ (“дочка” російського Зовнішекономбанку).
Також призупинили кредитування фізосіб Абсолютбанк, МТБанк, Ідея банк і Дельта банк.
БПС-Сбербанк (входить до групи Сбербанку РФ) кредитування фізосіб не припиняв, але ввів 30-денний термін розгляду заявок. “З 19 грудня 2014 термін розгляду заявок на кредити і овердрафти для фізичних осіб в БПС-Сбербанк складе не менше 30 днів”, – йдеться в повідомленні на сайті банку.
ОБМЕЖЕННЯ НА ОПЕРАЦІЇ З КАРТКОЮ
Крім того, білоруські банки ввели обмеження на валютні операції з використанням банківських платіжних карток.
БПС-Сбербанк з 19 грудня заборонив проведення операцій поповнення поточних (розрахункових) рахунків, відкритих в іноземній валюті, з використанням банківської платіжної картки, номінованим у білоруських рублях.
У Белінвестбанком встановлено заборону на переказ коштів з карток, номінованих в білоруських рублях, на картки, поточні (розрахункові), вкладні (депозитні) рахунки в іноземній валюті. Крім того, заборонено переказ коштів з рахунків у нацвалюті на картки, номіновані в іноземній валюті, внесок готівки білоруських рублів на картки, номіновані в іноземній валюті, видача готівкової іноземної валюти за картками, номінованим в білоруських рублях, на території Білорусі.
БТА банк також вводить обмеження на проведення операцій, відмінних від валюти поточного (розрахункового) рахунку. “Проведення операцій, відмінних від валюти поточного рахунку, можливо тільки за межами Білорусі”, – йдеться в повідомленні банку. При цьому введені добові ліміти на операції за кордоном для всіх типів карт: зняття готівкових коштів – до $500 або еквівалент, оплата товарів і послуг – до $1 тис. або еквівалент.
Белагропромбанк у своєму повідомленні не уточнює, які конкретно операції з картками проводити не можна: “Повідомляємо, що тимчасово відсутня можливість здійснення окремих видів операцій з використанням банківських платіжних карток”.
ВАЛЮТА НА ЗАМОВЛЕННЯ
Альфа-банк (Білорусь), що входить в “Альфа-груп”, пропонує своїм клієнтам замовляти валюту заздалегідь. “Якщо ви збираєтеся зняти велику суму (від 10 млн біл. рублів) або іноземну валюту (долари США/євро/російські рублі в будь-якому розмірі), вам необхідно замовити кошти попередньо – за 5 робочих днів”, – йдеться в повідомленні кредитної організації.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас