Нова «труба» — нова залежність? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова «труба» — нова залежність?

Енергетика
1128
Україна і Польща підписали угоду про розширення системи газопроводів. Документ завізували в Варшаві президент українського оператора газотранспортної системи ПАТ «Укртрансгаз» Ігор Прокопів та голова правління польської «Gaz-System S.A.» Ян Чадам. Підписаний документ означає інтеграцію газотранспортних систем обох держав з метою збільшення обсягів імпорту газу в Україну з Європи через Республіку Польща, а також забезпечення зберігання європейського газу в підземних сховищах газу України та його подачі споживачам в країнах ЄС.
«Ця подія відкриває нові можливості для розвитку вітчизняної газотранспортної системи та її інтеграції до європейського газового ринку. Щиро вдячний нашим польським колегам за конструктивну співпрацю», — резюмував у Варшаві Прокопів.
Як і що будуватимуть? На українській території основним варіантом розширення визначено будівництво магістрального газопроводу-інтерконектора «Дроздовичі — Більче — Волиця» довжиною 110 км з продуктивністю 8,0 мільярда кубометрів на рік у напрямку Польща — Україна та 7,0 мільярда кубометрів на рік у напрямку Україна-Польща. Орієнтовна вартість будівництва магістрального газопроводу-інтерконектору на території України становить 245 мільйонів доларів.
Дмитро МАРУНИЧ, співголова Фонду енергетичних стратегій України:
— Ідею будівництва нового газопроводу потужністю 7 — 8 мільярдів метрів кубічних обговорювали й раніше. Що він дає? Найперше — теоретично з’являться нові можливості з перевалки скрапленого газу. По-друге, розширення поставок енергоносіїв в Україну, в даному випадку з німецького хабу NCG. Територіально він найближчий, бо розташований на сході Німеччини. На ньому присутній газ із Норвегії, Росії та інших країн. Тому це варіант посилення енергобезпеки України.
Польща може заробляти на транзиті, бо за прокачування газу своєю територією стягуватиме збір, але наразі він більше теоретичний. Адже не відомо, як швидко цей проект реалізується. Подібні будівництва тривають кілька років, і їхній успіх залежить від наявності консорціуму інвесторів для будівництва та оперативності прийняття усіх похідних рішень, як-от ТЕО, проходження всіх дозвільних процедур. Участь у проекті може бути цікавою європейським компаніям, які будують такі газопроводи, а потім експлуатують. Але їх треба зацікавлювати. Адже наразі обсяги споживання газу в Україні скорочуються. Ринок звужується. Частково через це пішов з України «Шеврон». І перспектив появи нових гравців на ньому мало, доки не стабілізується економічна ситуація в країні.
Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ, екс-уповноважений президента України (Віктора Ющенка) з міжнародних питань енергетичної безпеки:
— Радикально змінити нинішні енергопоставки поява цього газопроводу за нинішніх умов не може. Адже будувати його при всіх сприятливих умовах будуть щонайменше 2-3 роки, які ще потрібно пережити. Але загалом на перспективу підписання угоди корисне. А до того головний резерв України — економія та скорочення витрат і повна відміна російського газового імпорту. Що спонукало поляків піти назустріч Україні в газовому питанні? Економічна вигода від цього проекту у них мінімальна, а от політична… Польща отримає політичний важіль впливу на Україну.
ДО РЕЧІ
Кабмін заявив про плани України видобути до кінця 2014 року газу обсягом 20,495 мільярда кубометрів. Про це сказано в прогнозному балансі надходження й розподілу природного газу, затвердженому постановою уряду №1211-р від 26 листопада. Так, план для «Укргазвидобування» — 15,111 мільярда кубометрів, «Укрнафти» — 1,756 мільярда кубометрів, «Чорноморнафтогазу» (у січні-лютому 2014 р.) — 0,34 мільярда кубометрів, іншими газодобувними підприємствами — 3,288.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас