У Білорусі введено 30%-й збір при купівлі валюти фізособами та юрособами - через різке зростання попиту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Білорусі введено 30%-й збір при купівлі валюти фізособами та юрособами - через різке зростання попиту

Валюта
7936
Уряд Білорусі і Національний банк (НББ) в умовах кризових явищ в російській економіці і зрослого попиту на іноземну валюту в країні прийняли пакет заходів, спрямованих на недопущення розвитку негативних тенденцій на білоруському фінансовому ринку. “З урахуванням збільшеного попиту на іноземну валюту на внутрішньому валютному ринку прийнято рішення про тимчасове введення 30% -ного збору при купівлі валюти юридичними та фізичними особами. Підприємства і банки будуть сплачувати цей збір при купівлі валюти на біржі, громадяни – у вигляді комісії при покупці в банках “, – повідомили агентству” Інтерфакс-Захід “в НББ. Сплачені кошти будуть направлятися в бюджет.
Нацбанк уточнює, що підходи до курсоутворення на внутрішньому валютному ринку залишаться незмінними. “Будь-який громадянин зможе здійснювати купівлю і продаж валюти без обмежень, суб’єкти господарювання – на Біларуській валютно-фондовій біржі”, – зазначили в НББ. При цьому НББ тимчасово призупинив здійснення операцій купівлі-продажу іноземної валюти на позабіржовому ринку суб’єктами господарювання – резидентами Білорусії. Крім того, Нацбанк підвищив до 50% річних процентні ставки по постійно доступним і двостороннім операціями підтримки ліквідності банків.
Як повідомлялося, торги валютою на Біларуській валютно-фондовій біржі в п’ятницю, 19 грудня, не проводяться. У жовтні НББ знизив ставки за постійно доступними операціями вилучення ліквідності до 17% річних, зберігши ставки за постійно доступними і двосторонніми операціями підтримки поточної ліквідності банків на рівні 24% річних.
Заступник прем’єр-міністра Білорусії Петро Прокопович у п’ятницю заявив журналістам, що девальвації білоруського рубля не буде. “Якщо ви мені вірите, то не буде”, – сказав віце-прем’єр.
В останні два дні курс продажу долара в обмінних пунктах Мінська значно виріс, незважаючи на плавні коливання офіційного курсу. За даними білоруських банків, 19 грудня курс покупки змінюється в діапазоні 11,1-11,85 біл. рублів/$ 1, а у більшості банків він складає 11,75 біл. рублів/$ 1.
Курс продажу коливається в діапазоні 11,25 -11,979 біл. рублів/$ 1, більшість банків виставляє курс 11,75-11,85 біл. рублів/$ 1. Між тим, ще 17 грудня курс покупки становив 10,98-11,05 біл. рублів/$ 1, продажу – 11,15-11,18 біл. рублів/$ 1.
У той же час, згідно з даними НББ, на 19 грудня офіційний курс нацвалюти до долара встановлений у розмірі 10,89 біл. рублів / $ 1, на 17 грудня він становив 10,87 біл. рублів/$ 1, тобто за два дні курс знизився на 20 біл. рублів. З таким кроком НББ поступово девальвує білоруський рубль протягом поточного року.
На сьогоднішній день опитані агентством “Інтерфакс-Захід” суб’єкти підприємництва та комерційні структури заявляють про появу так званого комерційного обмінного курсу, який становить 12,1 біл. рублів/$ 1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас