Потенційна потужність газового хаба на основі ПСГ України в 20 млрд куб. м на рік - голова Нафтогазу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Потенційна потужність газового хаба на основі ПСГ України в 20 млрд куб. м на рік - голова Нафтогазу

Енергетика
432
Потенційна потужність хаба на основі підземних сховищ газу (ПСГ) України для балансування, зберігання та перерозподілу надходження та постачання газу між Україною і країнами Європейського Союзу може скласти близько 20 млрд куб. м на рік, повідомив глава правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв.
За його словами, які наводить прес-служба НАК, реалізація такого проекту дозволить значно підвищити стабільність роботи газотранспортних мереж країн Східної Європи.
А.Коболєв зазначив, що першим кроком для створення такого хаба стало підписання 17 грудня угоди між “Укртрансгазом” і польською Gaz-System про співпрацю з підготовки техніко-економічного обґрунтування проекту об’єднання польської та української газотранспортних систем.
Оскільки Україна має значними вільними обсягами для зберігання газу на західних кордонах, то створення хаба дозволить задовольнити потреби в балансуванні поставок багатьох європейських країн, насамперед, Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії.
“Проект зможе використовувати поставки з РФ, європейського спотового ринку, Польщі та інших джерел. Східноєвропейський газовий хаб сприятиме створенню загальноєвропейської гнучкої інфраструктури передачі газу, який з’єднає Західну, Центральну, Східну Європу і країни Балтії”, – наголошується в повідомленні.
Крім того, проект сприятиме поглибленню інтеграції газотранспортних мереж України та країн ЄС і підсилить значущість України в питанні зміцнення енергобезпеки європейських країн.
Як повідомлялося, підписаної 17 грудня угоду між “Укртрансгаз” і Gaz-System передбачає не тільки інтеграція газотранспортних систем обох держав з метою збільшення обсягів імпорту газу в Україну з Європи через Польщу, а й забезпечення зберігання європейського газу в ПСГ України і його подальшої подачі споживачам у країнах ЄС.
На території України основним варіантом розширення визначено будівництво магістрального газопроводу-інтерконнектора “Дроздовичі – Більче-Волиця” довжиною 110 км з продуктивністю 8 млрд куб. м на рік у напрямку Польща – Україна і 7 млрд куб. м на рік у напрямку Україна – Польща.
Орієнтовна вартість будівництва магістрального газопроводу-інтерконнектора на території України становить $245 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас