Новорічні путівки українців перерахували за новим курсом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новорічні путівки українців перерахували за новим курсом

Валюта
2389
Туристичні компанії в ці дні, коли курс долара виріс незвично високо, не могли купити валюту, щоб розплатитися із зарубіжними готелями. І хоча вчора ситуація трохи покращилася, оператори вживають ряд заходів, щоб вижити і хоч якось заробити. Уже тепер у них можна купити пляжний відпочинок на літо, де п’ятизірковий готель йде за ціною чотирьох-тризіркового. Також турфірми щосили пропонують кредити на відпочинок.
Через дефіцит валюти оператори не могли відразу купити долар, щоб заплатити за готелі. «Туроператор може понести збиток і на покупці доларів. Після того, як клієнт платить (гривні), ми купуємо долари у банку. Банк задовольняє заявку не відразу, а через тиждень, наприклад. До того часу курс може змінитися, в результаті оператор несе збитки через курсову різницю», – говорить директор круїзного будинку «Морський вояж» Юлія Олійник. Деякі турфірми анонімно розповідали, що не могли купити валюту кілька днів, через це доводилося серйозно перераховувати вартість путівок, закладаючи в них курсові ризики.
За словами керівника центру туристичної інформації Володимира Цурука, щоб хоч якось вижити і не втратити клієнта, який і так насилу може оплатити відпочинок, туркомпанії тепер набагато частіше пропонують купувати путівки в кредит.
«Такі пропозиції були і раніше, але тепер це набагато частіше, щоб люди могли відпочити, а розплатитися – протягом 3-6 місяців. Також цього року безпрецедентно рано почали пропонувати відпочинок на літо, причому з величезними знижками. Ви можете зараз купити хороший п’ятизірковий готель за ціною тризіркового. Це вигідно фірмам в таких умовах – вони зберуть хоч якісь гроші заздалегідь, а також закордонні готелі дають великі знижки. Тому вони можуть вкластися і купити долар протягом декількох днів, щоб розплатитися і не бути в збитку ».
Квитки на літак поки не дорожчають
Авіакомпанії поки намагаються стримувати ціни квитків, які залежать від курсу валют і ціни авіапалива. «Аеропортові збори, послуги «Украероруху» прив’язані до валюти. Також в ціні є значна складова авіапалива, яке в підсумку теж залежить від курсу валют. Правда, зниження цін на нафту і, як наслідок, на авіапаливо робить це подорожчання не настільки шоковим для пасажира », – сказав «Вістям» комерційний директор «Дніпроавіа» Сергій Посилаєв. Інші компанії стверджують, що квитки у них не подорожчали.
Юлія Полехіна, Оксана Гришина
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас