"Укртелеком" вважає безпідставним позов ГПУ про анулювання ліцензії "ТриМоб" на радіочастоти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укртелеком" вважає безпідставним позов ГПУ про анулювання ліцензії "ТриМоб" на радіочастоти

Технології&Авто
686
ПАТ “Укртелеком” та ТОВ “ТриМоб” вважають, що позов Генеральної прокуратури України до Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) про анулювання ліцензії на радіочастоти, виданої “ТриМоб”, не має правових обґрунтувань і поданий з процедурними порушеннями , зокрема з порушенням строків звернення до суду.
Згідно з повідомленням “Укртелекому”, ліцензія була видана “ТриМоб” в 2011 році в результаті перерозподілу радіочастотного ресурсу, раніше виділеного ПАТ “Укртелеком”, в суворій відповідності з порядком, передбаченим законом “Про телекомунікації” та законом “Про радіочастотний ресурс України”.
НКРЗІ як орган, що здійснює державний нагляд у сфері користування радіочастотним ресурсом України, неодноразово проводив перевірки обох операторів (останні перевірки відбулися в жовтні 2014) і жодного разу не встановив будь-яких порушень законодавства щодо видачі та використання даної ліцензії”, – наголошується в повідомленні.
На думку оператора, аргументи Генпрокуратури, згідно з якими в результаті переоформлення оспорюваної ліцензії держбюджет недоотримав значну суму грошей, неспроможні, і дія даних нормативних актів поширюється виключно на певний перелік смуг радіочастот, відмінний від тих, які були видані ТОВ “ТриМоб”.
“Зі свого боку, ТОВ” ТриМоб “повністю перерахувало передбачені законодавством платежі за видачу ліцензії та використання радіочастотного ресурсу, які за період з листопада 2011 року по жовтень 2014 перевищили 312 млн грн. Встановлена законом процедура перерозподілу радіочастот не передбачає повторного проведення конкурсу або тендера щодо таких радіочастот “, – підкреслює оператор.
На його думку, переоформлення ліцензій на радіочастоти на підставі спільної заяви суб’єктів господарювання щодо перерозподілу між ними радіочастотного ресурсу є відомою і звичайною практикою на телекомунікаційному ринку України, яку використовували багато великих операторів (останні прецеденти були в 2014 році).
“При цьому держава в особі Генпрокуратури висунула претензії тільки до ПАТ“Укртелеком“та ТОВ“ТриМоб”. Вважаємо, що, оскільки Генпрокуратура не привела жодного доказу порушення законодавства з боку операторів і обґрунтовує позов виключно нібито порушеннями з боку публічного органу – НКРЗІ, спроба в судовому порядку анулювати раніше видану регулятором ліцензію є непропорційним втручанням у права ТОВ “ТриМоб” здійснювати господарську діяльність”, – йдеться в повідомленні.
Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд Києва почав провадження за позовом заступника генерального прокурора України до НКРЗІ а також ТОВ “ТриМоб” та ПАТ “Укртелеком” в якості третіх осіб. Згідно з визначенням суду від 28 листопада 2014 року, перше слухання справи було призначено на 9 грудня.
За даними видання “Капітал”, відомство вимагає від регулятора анулювати оператору ліцензію на радіочастоти під зв’язок третього покоління (3G, UMTS), яка була видана “ТриМоб” в 2011 році на 30 МГц по всій Україні. В ході слухання справи сторони оголосили свої позиції, і наступне слухання призначене на 23 грудня.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас