Таємницям кінець: ЄС зобов'яже розкрити кінцевих бенефіціарів офшорів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Таємницям кінець: ЄС зобов'яже розкрити кінцевих бенефіціарів офшорів

Світ
1530
Європарламент і Європейська рада погодили фінальну версію «Четвертої директиви, спрямованої на боротьбу з відмиванням грошей» (4th Anti-Money Laundering Directive, AMLD). В рамках нового законодавства кожна країна ЄС повинна буде створювати реєстр кінцевих бенефіціарів всіх зареєстрованих на її території підприємств, у тому числі і в офшорних юрисдикціях.
Домовленість влади ЄС поки попередня: щоб директива набула чинності, її мають схвалити постійні представники всіх країн, що входять в Євросоюз, а також профільні комітети Європарламенту, перш ніж вона буде винесена на голосування всього парламенту. Планується, що нововведення почнуть діяти тільки в 2017 році. Однак і громадські організації, і політики впевнені: розкриття інформації про бенефіціарів компаній допоможе покласти край використанню офшорних компаній-пустушок для фінансування корупції, відмивання незаконно нажитих коштів і відходу від сплати податків.
«Роками зловмисники мали можливість користуватися анонімністю офшорних компаній і рахунків, щоб приховувати свої фінансові махінації в Європі», – прокоментував узгодження директиви латиський депутат європарламенту Кріжаніс Карінс.
Міжнародна некомерційна організація Transparency International, що спеціалізується на боротьбі з корупцією, також привітала рішення європейської влади. TI зазначає, що нова директива ЄС передбачає навіть більш високу прозорість при розкритті даних про володіння компаній, ніж країни домовилися на рівні «Великої двадцятки». Передбачається, що в реєстрі будуть вказані імена, дати народження, національність і місце постійного проживання реальних власників європейських офшорів, трастів та інших юридичних осіб, зареєстрованих на території країн ЄС.
Необмежений доступ до інформації, що міститься у реєстрах, отримають правоохоронні та державні органи ЄС, а також «юридично зобов’язані особи», такі як банки або юридичні фірми.
Однак реєстр не буде повністю доступний для представників широкої громадськості: журналісти та некомерційні організації зможуть запросити частковий доступ до такої інформації, але вони зобов’язані будуть довести свій «законний інтерес» до неї. На думку Transparency International, ця процедура може стати додатковим бюрократичним зволіканням, яке сповільнить проведення розслідувань за фактами корупції, які потенційно можуть мати велике значення для суспільства. Інформацію про бенефіціарів трастів і зовсім зможуть отримати тільки урядові відомства.
За інформацією видання EUobserver, проти публічного реєстру виступили Німеччина, Польща та Іспанія, тоді як Великобританія, Франція, Данія та Нідерланди планують зробити свої реєстри повністю відкриті ми для громадськості.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас