Про нафту, геополітику та інші важливі теми 2015 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Про нафту, геополітику та інші важливі теми 2015 року

Енергетика
2192
Традиційно, наприкінці року економісти та оглядачі заглядають на дно кавових чашок, розкидають колоду карт або дістають із запилених горищ магічні кристали, щоб передбачити події 2015 року. У зв’язку з цим подаю на суд громадськості дев’ять прогнозів власного виготовлення.
1. Нафта на денці бареля. Добре, коли нафта дешевшає. Ще краще, коли її в достатку. За останні п’ять місяців ціни на цей енергоресурс впали на 40%, що неодмінно стимулює економічне зростання. Але видобуток і розробка родовищ не стали дешевші, щоб виробництво окупалося, нафта повинна коштувати близько 70 доларів за барель. Є підозри, що близькосхідні країни наповнили ринок дешевою нафтою, щоб зробити видобуток дорогої сланцевої нафти в Північній Америці економічно вигідним – але новий спад їм зовсім не потрібен. Як тільки економіка почне зростати, попит на нафту також піде вгору, а за ним підтягнуться й ціни. Тож користуйтеся моментом, купуйте, поки дешево.
2. Чи вистачить прикидатися добренькими. Невдалі про-демократичні протести в Гонконзі обіцяють перемогу Комуністичної партії Китаю і главі Гонконгу Ляну Чженьіну, а також президенту Китаю і лідеру Комуністичної партії Сі Цзіньпіну, які не церемоняться з протестуючими. Гонконг втихомирили, і в 2015 році нічого не зміниться, але люди як і раніше будуть прагнути до демократії.
3. Ворог мого ворога, хто він мені? Цього року на Близькому Сході ситуація загострюється, справи приймають неабиякий оборот. Президент Єгипту Абдель Фаттах аль-Сісі стратив або посадив у в’язницю тисячі прихильників мусульманського братства, а також розв’язав війну проти прихильників Хамаса на східних і західних кордонах країни, заручившись підтримкою лідерів Саудівської Аравії. Президент Сирії Башар аль-Ассад недобре поглядає на Ісламську державу, яка вже підім’яла під себе Лівію і загрожує порушити крихку рівновагу в Сирії. Новий парламент Ізраїлю, сформований після чергових виборів, знову прийме суперечливі пропозиції, які підкреслять перевагу «єврейства» над демократією, таким чином, чверть населення Ізраїлю арабського походження опиняться в скрутному становищі. Іран підозрюють у контрабанді компонентів ядерної зброї, що ніяк не вкладається в рамки мирного врегулювання конфліктів. Ситуація може загостритися в будь-який момент, як оком змигнути.
4. Своя сорочка ближче до тіла. Європа продовжить зводити стіни для іммігрантів. Прем’єр міністр Великобританії Девід Кемерон призначив парламентські вибори на 2015 рік, при цьому у популістських партій з анти-іммігрантськими настроями хороші шанси на перемогу. Британська партія незалежності та її лідери активно набирають популярності. Такі ж настрої бродять у Франції, Італії, Швеції та Голландії. Навіть у Німеччині анти-єврова партія «Альтернатива для Німеччини» також поступово перетворюється на войовничий натовп проти іноземців. Ця ворожість частково пов’язана з млявим зростанням або стагнацією практично у всіх європейських країнах, крім Польщі та Великобританії. У новому році поліпшень не передбачається.
5. Кожен несе свій хрест. Християнство розквітло з березня 2013 р. завдяки Франциску. Його відкритість і відносний лібералізм імпонує більшості засобів масової інформації. Однак усьому є межа, і терпимості Папи теж: ніяких жінок-священиків, ніяких одружених священнослужителів, ніяких одностатевих шлюбів, ніякої контрацепції. Більшість добрих католиків у своєму повсякденному житті раз у раз порушують ці принципи. Церква втрачає послідовників, віруючі йдуть до п’ятидесятників в Африці і Південній Америці – або вдаряються в агностицизм. Архієпископ Кентерберійський нещодавно попередив про можливий розпад Англійської церкви. В цілому, християни страждають від зростаючої нетерпимості, нападок, підпалів і вбивств у мусульманських районах, особливо в Пакистані.
6. Хто має, то дасться йому та примножиться: багаті стануть ще багатшими. Бідні залишаться бідними, а робітничий і середній класи, можливо, нарешті відчують незначні поліпшення в своєму житті (в Штатах щось подібне вже відбувається). Однак занадто багато факторів працює на те, щоб примножити багатство заможних людей. Томас Пикетт, автор бестселера 2014 року «Капітал в двадцять першому столітті», писав, що «капіталізм автоматично створює небезпечну нерівність, яка в корені суперечить основоположним меритократичним цінностям демократичного суспільства». Іншими словами, чим багатші ви сьогодні, тим багатшими будете завтра; а, завзято працюючи – якщо пощастить – можна домогтися лише ледь помітного підвищення власного рівня життя. І в наступному році все буде так само.
7. Прощання з династією: індійські вибори в травні привели до влади людину нижчого походження, яка при цьому зуміла стати одним з найактивніших і харизматичних лідерів нації – це Нарендра Моді. Перший глава держави родом з Гуджарату за 13 років, переконаний індус-націоналіст, якого звинувачують, щонайменше, в ухиленні від своїх обов’язків під час анти-мусульманського повстання в країні, що забрало безліч життів в 2002 році. Він швидко піднявся вгору по кар’єрних сходах в своїй націоналістичній партії Бхаратія Джаната і, перемігши на виборах, став прем’єр-міністром з більшістю голосів, достатнім для впевненого контролю над Парламентом і Конгресом, де домінує партія Неру. Моді прагне повернути Індію на шлях впевненого економічного зростання. Це друга країна за чисельністю населення, яка незабаром може потіснити Китай. Його підтримують практично всі великі корпорації в країні і більша частина засобів масової інформації. Він може домогтися свого.
8. Слов’янські страждання: Україна на межі економічного колапсу – її резерви швидко виснажуються; курс національної валюти за останній місяць впав з 13 до 16 гривень за долар, і зупинятися на досягнутому не збирається; банки зазнають масштабних збитків у зв’язку з девальвацією гривні, а дефіцит бюджету перевищує 10% від валового внутрішнього продукту і продовжує зростати. Андерс Асланд, експерт з української та російської економік з Інституту міжнародної економіки Петерсона минулого місяця зазначив, що «параліч банківської системи України – це лише питання часу. Обсяг промислового виробництва і рівень життя котяться в прірву». У Росії справи йдуть трохи краще, але на думку Асланда, російська економіка також близька до катастрофи. Їй він також пророкує колапс, хоч і не такий стрімкий. Санкції шкодять російським банкам і бізнесу, а падіння цін на нафту б’є по населенню. Чи відступить влада від своєї позиції щодо України, щоб послабити санкції? Не сподівайтеся.
9. Найгірше за відсутністю кращого: в останні роки на демократичну систему обрушився шквал критики. Економічні принципи, капіталізм, не працює для основної маси людей; авторитарні лідери залишаються при владі в Китаї, а Європа може опинитися в руках популістів, які загрожують потіснити центристів, які перебувають при владі з часів Другої світової війни. Практично в кожній Західній країні соціальний контракт між урядом і населенням, колись підтримуваний стабільним зростанням, знищиться. У наступному році політики демократичних партій повинні засукати рукави і відповідально підійти до справи. Їм потрібно згуртувати навколо себе електорат і самим об’єднатися, пояснити своїм виборцям масштаби проблем глобалізованого світу, а також заручитися їхньою інформованою згодою на стратегії, які не обіцяють повернення до колишнього. Чи зроблять вони це? Мусять.
10. Промінь світла в темному царстві: хороша новина для нашого ремесла, для журналістів. Ситуація поліпшується, оскільки світ, що постійно змінюється, умови та Інтернет дозволяють нам вчитися і пізнавати нове про наш світ. Журналістика – це лише спосіб розповісти людям про те, що відбувається у світі, в їхній країні, в їхньому місті. Тепер можна отримати будь-яку цікаву для нас інформацію за лічені хвилини – абсолютно безкоштовно. Незважаючи на те, що авторитарні режими ненавидять незалежну пресу, в майбутньому нас чекають сприятливі зміни. Індустрія новин стане багатшою, різноманітнішою і правдивішою, ніж будь-коли.
Джон Ллойд, Rreuters
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас